Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Anders mördades och stympades under efterfesten

Kalmar
 - måndag 7 november 2016 ( 3 år 1 månader 4 dagar )

Den 53-årige Anders Borgebäck, hade blivit slagen, skallad, fått ta emot över 20 knivhugg och fått könsorganet avskuret. Rättsläkaren tror, att han var död vid tillfället vid stympningen, man kan inte till 100 procent konstatera det.

Upprinnelsen till bråket skall ha varit en dispyt som rörde den 37-årige Martin Olssons flickvän. Den 23-åriga flickvännen har i förhör uppgett, att han blev arg vid ett tillfälle under efterfesten, när hon tog på sig en tröja. En tröja som mannen ska ha ansett var för snygg. Kort därefter attackerade Martin den 53-årige mannen som slutade i att han dog.

Efterfesten

Offret Anders hade träffat Martin Olsson, dennes 23-åriga flickvän och ytterligare en 30-årig man på krogen, tidigare på kvällen den 6 november 2015. Anders bjöd alla tre hem till sig på efterfest, till Tegnérgatan, i Kalmar.

De befann sig i köket, när kvinnan satte på sig en tröja, en grön fransig poncho, för att hon frös. Då blev Martin arg och hade åsikter om henne klädsel, och började dra i tröjan.
Direkt efteråt började Martin slå lägenhetensvärden. Därefter slet Martin in Borgebäck i badrummet där misshandeln fortsatte. I badrummet misshandlades Anders mycket svårt och Martin skar av honom halspulsådern, och sedan hans könsorgan, som han därefter placerade i offrets egna mun.

Efter mordet ska mördaren hotat den andre 30-årige mannen för, att försöka hindra honom, att berätta vad han nyss sett.

Grannar hörde tumultet och larmade polisen. En granne hörde först hur en kvinna skrek i raseri: “Men det är ju dig jag älskar”. Strax efter det hördes kvinna skrika: “Vi måste härifrån nu”. Och en man svarade: “Vi ska ingenstans”.

Kvinnan hjälpte mördaren att tvätta bort blod från badrummet. Men trots det hittade polisen blodspår i handfatet vid senare brottsundersökningen.

Larm inkom till polisen klockan 01:45, om ett lägenhetsbråk och anlände till lägenheten klockan 02:00. Kvinnan försökte hindra polisen att gå in i badrummet. Hon ljög, om att hon bodde i lägenheten.
Polisen fick se en makaber och blodig syn. Mordoffret hade blivit utsatt för extrem och kraftig våld.
Polisinspektören var tvungen att samla sig och klev ut från badrummet. Han kunde inte förstå vad han sett – han uppfattade det som en Halloween-fest som urartat. Efter några sekunder gick polisen in i badrummet igen. Då såg han att mannens hals var avskuren och förstod att han var död. Mannen var helt blodig i ansiktet och hade byxorna neddragna. Någon hade också placerat torkade blommor eller plastblommor på hans bröst.

Polisen grep de tre personer på plats, Martin, dennes flickvän och den 30-årig mannen. Samtliga var tidigare kända av polisen, med digra brottshistorier i registret. Mannen och kvinnan släpptes senare och var inte längre misstänkta för mord. 30-åringen avskrevs från brottsmisstanke, och blev senare målsäganden eftersom Martin även åtalades för övergrepp i rättssak gentemot han.

Gärningsmannen

Gärningsmannen Martin, hade en lång historia med småbrott som narkotikabrott och missbruk. Men han hade även tidigare begått flera grova våldsbrott, olaga hot och förekom under ett stort antal avsnitt i belastningsregistret. Bara en vecka innan mordet hade han släppts ut ur fängelse, där han avtjänat en månad för misshandel.

I mitten av juni 2016 hade Martin dömts till fängelse i mer än ett år. Då dömdes han för nio åtalspunkter, bl a grov stöld, olaga hot, misshandel och ringa narkotikabrott. Domen överklagades och hade därmed inte vunnit laga kraft. Olsson hade alltså inte påbörjat att avtjäna det fängelsestraffet än.

Mördaren fick genomgå en paragraf-7 undersökning, en s k liten sinnesundersökning. En rättsläkare, genomförde undersökningen och beskrev mannen som labil och kunde lida av en allvarligare psykisk störning.

Tingsrätten

Den 25 maj 2016, väcktes åtal mot 36-åriga Martin Olsson mot det bestialiska dådet och blev var kvar i häktet. Han förnekade brott. Han var påverkad av både alkohol och narkotika. Dessutom åtalades han för, att ha misshandlat en annan person tidigare under samma kväll som han sedan mördade Anders. Enligt stämningsansökan vad våldet “massivt och förnedrande”.

Åklagaren sa att Martin var dömd för flera våldsbrott och var en person som tände till snabbt. Han fanns med i över 34 avsnitt i belastningsregistret, bl a dömd för misshandel på sin flickvän.

Den 23-åriga flickvännen åtalades för skyddande av brottsling, våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman.

Åklagaren kallade mordet “mycket brutalt”. Mordet ansågs  inte planerat, utan en tillfällighet, enligt åklagaren Adolfsson.

Martin Olsson dömdes mot sitt nekande. Han har trots det gett en detaljerad beskrivning av delar av våldet mot 53-åringen men hävdar att det var någon annan.

Kalmar tingsrätt skrev i sin dom,  den 4 september 2016, att gärningen präglades av en särskild hänsynslöshet, brutalitet och råhet, bl a för att mordet inträffat i offrets eget hem, men också att mordoffret även skändats på ett synnerligt förnedrande sätt. I kombination med, att den åtalade tidigare hade vid flera tillfällen dömts för allvarlig våldsbrottslighet, gjorde att tingsrätten bestämde påföljden till livstids fängelse.

0
Läs mer
Ungefärlig lästid: 4 minuter, 56 sekunder

Karta:

Tegnérgatan, Kalmar, Sverige

Länkar:

PDF & Filer:

Häktningsframställan
(294,68 KB)
Tingsrättsdom
(1,20 MB)
Förundersökningsprotokoll - Bilaga 157
(7,65 MB)
Förundersökningsprotokoll - Bilaga 159
(37,20 MB)
Förundersökningsprotokoll - Bilaga 161
(3,83 MB)
Förundersökningsprotokoll - Bilaga 162
(617,20 KB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Lås upp dokumentet

Du behöver bara klicka på knappen nedan för att visa innehållet

Inbäddad PDF:

StämningsansökanMord_Anders_Borgeb_ck_St_mningsans_kan_Kalmar_TR_B_3528-15_Aktbil_156

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Anders mördades och stympades under efterfesten.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper