Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Dalarömordet – Släpad efter bil och dumpad i kanal

Stockholm
 - fredag 29 april 2016 ( 3 år 6 månader 22 dagar )

Det var lördag den 30 april 2016, strax efter kl 13, som en död man hittades i skärgårdsidyllen Dalarö, i vattnet vid Dalarökanalen, Haninge kommun, söder om Stockholm. Den döda mannen var Tommy Kasten, 51 år.

Det hela visade sig röra sig om ett triangeldrama. En 51-årig man, från en annan ort söder om Stockholm hade inte fått tag på sin sambo, och gav sig ut för att leta. Han hittade henne senare hos sambons expojkvän.

Slagsmål uppstod mellan de två kärleksrivalerna. Tommy misshandlades svårt med sparkar, slag och stampningar mot huvudet. Gärningsmannen band därefter ett rep om halsen på den livlösa kroppen. Andra änden av repet lades in i bagaget på mannens bil, en Kia, och spändes fast med hjälp av bagageluckan. Sedan körde han iväg med offret släpandes i rep efter bilen i ca 1,4 km, och där från bron dumpades kroppen ner i Dalarö kanal på en meters djup. Där hittades kroppen efterföljande dag.

Det var 51-årige Örjan Axelsson, som själv ringde och angav sig. Snart var både han och hans ex-sambo gripna.

Misstankarna mot kvinnan avskrevs senare.

I förhör berättade den misstänkte gärningsmannen om, att kvinnan pratade om att lämna sin sambo, och sambon ska ha varit mycket svartsjuk.

Den 51-åriga sopåkaren, var misstänkt och stod åtalad för, att ha mördat sin kärleksrival. Han blev dömd av Södertörns tingsrätt, till 14 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Även skadestånd dömdes till de närmst anhöriga med sammanlagt 150.000kr.

Två rättsläkare var enade, i att 51-åringen redan var död, när kroppen fästes i bogserlinan och släpades bakom bilen på huvudgatan genom Dalarö.

I en paragraf 7-utredning, en liten sinnesundersökning visade, att Axelsson kunde lida av en allvarlig psykisk störning. Samtidigt valde tingsrätten, att inte låta honom genomgå en stor rättspsykisk undersökning, vilket var ganska ovanligt.

Ändring av dom – 2017

Den 4 oktober 2016 lämnade försvaret in överklagan till Svea hovrätt, den 21 november släpptes den misstänke fri efter hovrättsförhandlingen.

18 januari 2017 ändrades mannens 14 års morddom, till tre års fängelse för grov misshandel och brott mot griftefriden.

Hovrätten motiverade på följande sätt:

Hovrätten anser att det är bevisat att den 52-årige mannen slagit och sparkat den 53-årige mannen samt att han därigenom orsakat den 53-årige mannen omfattande skador.
Hovrätten anser däremot – till skillnad från tingsrätten – att det inte är ställt utom rimligt tvivel att slagen och sparkarna ensamma har orsakat den 53-årige mannens död.

Hovrätten slog också fast att allvarliga fel begicks under tingsrättsförhandlingen.
– Dels så avvaktade inte tingsrätten ett analysresultat från Nationellt forensiskt center på misstänkt blod – som sedan skulle visa sig att det inte alls handlade om blod.
– Ett helt nytt protokoll, en kompletterande förundersökning, lämnades in som försvaret inte fick ta del av innan de skulle höras under rättegången.

1+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 2 minuter, 45 sekunder

Karta:

Dalarö, Sverige

Länkar:

PDF & Filer:

Förundersökningsprotokoll Del 1
(13,39 MB)
Förundersökningsprotokoll Del 2
(34,70 MB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Lås upp dokumentet

Du behöver bara klicka på knappen nedan för att visa innehållet

Inbäddad PDF:

TingsrättsdomB_5794-16__TR_

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Dalarömordet – Släpad efter bil och dumpad i kanal.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper