Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Dreamfilm – Organisationen som tjänade miljoner

Östergötland
 - fredag 6 december 2013 ( 6 år 4 dagar )

På ett år ska den illegala streamingsajten Dreamfilm dragit in över en miljon kronor, och gänget bakom har starka kopplingar till andra svenska piratsajter, hävdade åklagaren.

Åtalet rörde 45 filmer som männen gjort tillgänliga, bakom anmälan låg tungviktarna Walt Disney, Nordisk Film och Svensk filmindustri.

Initialt efter tillslaget mot männen ville varken Rättighetsalliansen eller Åklagaren yttra sig mer om tillslaget, och la locket på.

Organisationen

En då 23-åring som anses vara huvudmannen, från Östergötland som misstänks för att ha drivit, administrerat och marknadsfört Dreamfilm. Mannen skall tjänat närmare en miljon kronor.
En då 34-årig man boende i Västergötland som tagit intäkterna från sajten i sitt enskilda företag. Sålt reklamplatser och hyrt en server i Nederländerna. Han ska ha fått in över fem miljoner kronor i reklamintäkter.
En då 24-åring från Östergötland som misstänks ha byggt Dreamfilms databasstruktur och driftat sajtens servrar.
En då 21-åring boende i Uppland som misstänks ha skött delar av webbutvecklingen på Dreamfilm, översett driften och sålt annonser.

I förhör sa huvudmannen själv först att han inte kontrollerade sajten, utan bara administrerarat den. I senare förhör nekar han även till detta, men erkänner att han stått som ägare till själva domänen dreamfilm.se.

Pengarna kom enligt åklagaren från den 34-åring från Västergötland som sålde annonsplatser.
34-åringen beskriver själv i förhör att han och huvudmannen kom i kontakt under 2013, och  att de jobbade ihop till augusti 2014 då det enligt honom skar sig mellan dem.

Enligt kammaråklagare Mats Ljunqvist var det hos 34-åringen som alla intäkterna från Dreamfilm landat. Exakt hur mycket han fått in från sajten är oklart. Mannen stod även åtalad för skattebrott i ett separat mål. Han tros ha undanhållit intäkter på drygt 5,6 miljoner kronor, där minst en miljon misstänks ha kommit från Dreamfilm.

– Vi kan konstatera att de tjänat ganska mycket pengar under ganska kort tid. Det är en sådan omständighet som visar att det inte är ett pojkstreck, utan, att de har drivit den här sajten i syfte att tjäna pengar. – Kammaråklagare Mats Ljungqvist.

 

Vidare i förhören kan man utläsa att planen var att ha en laglydig verksamhet där pengarna från annonserna gick rakt in i mannens företag.
Överlag verkar de fyra ha gjort mycket lite för att dölja sina spår. Exempelvis, de konversationer som ingår i förundersökningen har skett okrypterat över bland annat Skype, och de har vid flera tillfällen råkat använda varandras riktiga namn istället för deras alias.
De andra två som har hjälpt till med uppbyggnaden och driften av sajten.

24-åringen från Östergötland som ska ha värvats av 34-åringen, uppger i förhör att han började jobbade för 34-åringen efter att de möttes i Göteborg i februari 2013. En tid därefter kopplades han ihop med huvudmannen som ville förbättra Dreamfilm.

Under ett par månaders tid hjälpte teknikern till att lägga in nya funktioner på sajten. Därefter säger han sig blivit anställd hos 34-åringen för att sköta driften av Dreamfilms server, men aldrig var inblandad i sajtens verksamhet. Under 2013 och 2014 skall han fått ut en lön på nära 285 000 kronor för sina insatser.

Den fjärde i gruppen fick arbete som kodare, en då 21-årig man från Uppland som ska ha fungerat som en slags alltiallo för huvudmannen. Han uppger i förhör att han själv tog kontakt med Dreamfilm och successivt fick ett allt större ansvar för att sköta utvecklingen av sajten.

I de chattloggar som ingår i förundersökningen finns långa samtalslistor mellan alias som påstås tillhöra honom och huvudmannen. Förutom att programmera ska han enligt dem sålt annonser och fungerat som en slags högra hand åt huvudmannen.
När de andra verkar ha dragit in stora summor pengar, verkar mannen ha jobbat mer eller mindre ideellt. Han uppger själv i förhör att han fått “symboliska summor” på mellan 500 – 5 000 kronor i månaden.

 

Åtal

Efter 18 månaders förberedelser, kände sig fallets åklagare redo att åtala männen bakom sidan. Ansökan om stämning lämnades in 29 augusti 2016 till Linköpings tingsrätt.

Dom

Rättegången mot de fyra männen inleddes 13 mars och dom meddelades 9 maj 2017.

Linköpings tingsrätt finner alla de fyra åtalade skyldiga till brott och döms till fängelse.
Tillsammans ska de också betala 1,3 miljoner i skadestånd till Svensk filmindustri.

Huvudmannen som startade dreamfilm.se våren 2012, döms till 10 månaders fängelse. Straffvärdet för brottet motsvarar vanligtvis ett års fängelse, men med hänvisning till hans ålder då vissa av brotten begicks, fann man skäl att döma till ett kortare straff.

Den man som även har varit styrelseledamot i Piratpartiet tidigare, han som har hanterat annonsintäkter för sajten, och administrerat den, döms till fängelse i åtta månader.

De två som byggt databasen och adminisrerat sajten döms till 10 månader respektive 6 månaders fängelse.

Yrkandet på summan 8 miljoner för filmen “Maria Wern – Drömmen förde dig vilse” sänktes, då tingsrättens bedömning skiljer sig från Rättighetsalliansens, där domstolen valde slutsumman för skadeståndet till 1,3 miljoner kronor.

1+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 4 minuter, 53 sekunder

Karta:

Östergötlands län, Sverige

PDF & Filer:

Förundersökningsprotokoll
(52,57 MB)
Stämningsansökan
(142,20 KB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Lås upp dokumentet

Du behöver bara klicka på knappen nedan för att visa innehållet

Inbäddad PDF:

DomLink_pings_TR_B_226-15_Dom_2017-05-09

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Dreamfilm – Organisationen som tjänade miljoner.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper