Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Dubbelmordet i Brattås

Västernorrland
 - torsdag 2 juni 2005 ( 14 år 6 månader 8 dagar )

Det var den 2 juni 2005 som Tor Öberg, 70 år, och Gerd Wiklund, 67 år, hittades brutalt mördade på sin gård i Brattås, utanför Härnösand. Kort efter mordet försökte någon använda Gerds bankomatkort för ett uttag i en bankomat i centrala Härnösand mellan midnatt och sex på morgonen.

Rikskrim har redan från början bistått utredarna, även kriminologiprofessor Leif GW Persson har gjort försök att lösa dubbelmordet. GW Persson tog upp fallet i SVT:s Veckans brott år 2010, samt även fyra år senare togs fallet upp igen, där Persson gjorde en rekonstruktion av vad han trodde hände den ödesdigra dagen.

Mer än 1500 förhör har hållits och runt fem hundra DNA prov har gjorts. Men trots mängder med tips och DNA som av allt, att döma kommer från mördaren, är gärningsmannen fortfarande inte identifierad.

Morden

Den 31 maj 2005 cyklade Gerd 7,4 km, från Härnösand till Tors gård i Brattås på Härnön, utanför Härnösand. Hon blev kvar i huset och putsade fönster, medan han gick ut till ladan för att hugga ved.

En person kom till gården för, att diskutera något med Öberg. Tor hade tidigare berättat för sin dotter Barbro, om sin upprördhet och oro över något, som hade med hans fastighet och mark att göra. Han hade även besökt Lantmäteriet för att diskutera detta, månaden innan han mördades.

Journalisten Anna Wikner som granskade det olösta mordet, tio år efter händelsen, mottog ett anonymt brev där en brevskrivare påstod känna till mordet, och menar att motivet var en affärsuppgörelse som gått fel.
Tidigt på morgonen den 31 maj 2005, på sista överenskomna förfallodag, och innan Gerd har anlänt till Tors gård, kommer någon till Tors gård för att göra en kontantbetalning. Denna någon betalar dock bara en del av skulden“. Stod det i brevet.
Enligt Anna innehåller det även uppgifter som aldrig tidigare har publicerats. Vilka uppgifterna var avslöjar hon inte, men den tidigare utredaren Jan-Ola Nordin, tyckte var intressant och att det skulle passa in händelseförloppet.

Tor blev först mördad inne i ladan på gården. En kort stund senare föll även Gerd också offer för mördaren, när hon blev ihjälslagen utanför ladan.

Polisen hittade släpspår i blod efter Gerd, genom ladugårdsrummet och in mot stora ladugårdsrummet.  Även fyndet efter Gerds handväska samt en påse med bl a värdepapper och gamla lagfarter. Man fann även blodansamling i stora ladugårdsrummet. De skor som identifierats, hade satt skospåren i boningshuset; Reebook, storlek 44-45, och Tyska märket Victory, storlek 38, som såldes i Sverige under 2005.

Det var Tors dotter som gjorde den makabra upptäckten den 2 juni 2005. Hon brukade prata med sin pappa varje dag. Men fick varken tag på honom eller Gerd. Till slut åkte hon ut till gården, och möttes av den hemska synen. Hon såg Gerd, men inte sin pappa. Tor hittades inte förrän nästa dag, då han var så väl gömd.

Polisen

Jan-Ola Nordin, pensionerad polisutredare vid Härnösandspolisen som jobbade med Brattåsutredningen, trodde att detta scenario var det mest troliga. Övervåldet liknade inte något som kommisarien sett tidigare. Det verkade inte vara nått rånmord, då man hittade Tors byxor på sängen, med en plånbok i ena byxfickan, som innehöll flera tusen kronor.

Det gick inte heller att göra någon klassisk gärningsmannaprofil. Inte heller lyckades man med, att fastställa en psykiatrisk diagnos på gärningsmannen. Det enda polisen hade att gå på var en okänd persons DNA, som hittades vid mordplatsen, och vittnesmål om en gråskäggig man. Polisen lämnade ut en hade med jämna mellanrum, begärt att samköra DNA-profilen med Europol:s DNA-register.

Men provet matchades även hela tiden med Statens Kriminialteknisja Laboratorium, SKL:s spårregister. De samkörde spårregistret och utredningsregisret varje natt. Pga det brutala i gärningarna hade gjort att polisen misstänkte, att det inte var ett engångsbrott. Det togs även flera hundra salivprover, utan resultat.

Polisen fick reda på, att paret pratat i telefon vid klockan 08.30, då det bestämdes att Gerd skulle cykla ut till gården. Och genom förhör med grannar och vänner fick de också veta, det stod en röd bil vid gården på tisdagsmorgonen klockan 09.

Vid klockan 10 hade även en annan granne sett Tor hämta sin post vid brevlådan, som var placerad en bit från gården. Bilen hade varit parkerad, som om han var på väg tillbaka från ett ärende i Härnösand.

Gerds glasögon och en sko, hittades gömda under gårdens trappa.

Mordmotivet var ett mysterium. Flera lådor och skåp var öppnade, men inget var försvunnet. Förutom Gerds väska som hittades senare av hundpatrull i ett skogsparti, en bit från gården. Men i den hittade man bara bankpapper och affärshandlingar, kontantkortet var borta. De hade lämnat stora summor kvar i huset. Kontantkortet användes först tolv timmar senare, i en bankomat inne i centrala Härnösand. Men de lyckades inte knäcka koden, så bankomaten behöll kortet.

Vittne

Flera personer hade sett en skäggig man med vilt, grått, spretigt hår, och kulögd och galen blick. De hade sett en man stå i ett dike vid vägen, som ledde till parets gård. Och enligt ett kvinnligt vittne som passerade i bil, var hans “kulögda blick”, nått som hon aldrig skulle glömma. Polisen gick ut med en fantombild.

Paret

Tor och Gerd träffades på dans för 20 år sedan. Båda älskade att dansa. De levde ett stillsamt liv, med skogspromenader, svampplockning, gårdsarbete och barnbarn. Båda hade barn från tidigare äktenskap, och valde att leva som särbos, men umgicks nästan dagligen ändå.

De sov över hos varann. På onsdagarna brukade Tor åka in till Gerds bostadsrättslägenhet, och på fredagarna åkte Gerd ut till gården och stannade över helgen.

Just den här tisdagen, när morden skedde, skulle Gerd egentligen passat barnbarnen. Men planerna ändrades, så hon ringde och pratade med Tor och tog sen cykeln och cyklade till gården.

På Tors 70-årsdag hade paret gjort en efterlängtad bussresa till Sankt Petersburg, och kom hem veckan innan dubbelmordet inträffade.

Öberg gillade att jaga och hade vapenskåp hemma, men mördaren hade troligen inte rört hans vapen, enligt polisen.

Paret levde ett sparsamt och vanligt liv. Men Tor hade även sålt skog för 100.000 kr strax innan morden. Han var en välbärgad man med fonder och skogstillgångar.

Cold case

Brattåsmorden är nu lagd i “malpåse”, och är ett s k “cold case“. Man kommer att följa upp nya tips och uppgifter, men några särskilda resurser läggs inte längre på att försöka lösa det. Trots en utredning på ca 15.000 sidor, så går mördaren fortfarande fri.

42+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 6 minuter, 16 sekunder

Fallet är skapat och påbörjat, men vi anser att det inte är tillräckligt fullständigt - Vi arbetar för att färdigställa fallet.

Karta:

Brattås, Härnön Härnösand, Sverige

Härnösand, Sverige

Länkar:

Kontaktuppgifter för ex. tips:

Hör av dig till polisen, telefon: 0611-880 16 eller mejla: tips@vasternorrland.police.se

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Dubbelmordet i Brattås.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper