Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Häglaredsmasten – Sabotaget

Västra Götaland
 - söndag 15 maj 2016 ( 3 år 6 månader 26 dagar )

Häglaredsmasten mätte 322 meter och hölls uppe av 15 vajrar, på olika nivåer och i tre riktningar, när någon eller några lossade på de muttrar på ett betongfundament som ligger väster om masten.

Vajrarna var fästade vid stora, tunga metallplattor som skruvats fast på betongfundamentet. De muttrar som lossnades vid infästningarna var för tre vajrar högt upp på masten. När vajrar inte längre var sträckta på ena sidan masten blev följderna katastrofala. Stabiliteten rubbades så att den vek sig åt andra hållet, tills den bröts av och rasade.

När masten rasade runt 22.45 på söndagskvällen, slungades fästplattor och vajrar med en enorm kraft ett hundratal meter så att träd skadades eller föll.

Åklagaren ger upp

Ungefär ett halvår efter raset gav åklagaren upp sin förundersökning och överlämnade den till polisen. I ett pressmeddelande skrev åklagarmyndigheten; “Trots åtskilliga utredningsåtgärder har man inte kunnat hitta någon misstänkt i ärendet. Ärendet är således ett renodlat spaningsärende”.

Polisen tror inte att det är en ensam gärningsman utan det finns fler personer som vet om vad som hände. Som nu ligger förundersökningen på polisens bord. Det finns ingen misstänkt gärningsman och händelsen rubriceras som ett spaningsärende. Polisen jobbar vidare, och kan inte gå ut med några detaljer, då det är en öppen förundersökningen vid polisens sektion för grova brott i Borås.

Säkerheten stärktes direkt efter det inträffade, vid samtliga av Teracoms radio- & tv-master i Sverige.

Konsekvens av raset

Som ersättning ställdes det upp en reservmast på 90m, som täckte 90% av den gamla mastens täckningsområde. Under första kvartalet 2017 ska en skall en ny högmast ska vara på plats. Den kommer att vara av stål från Polen och vajrar från Italien. Den nya masten blir dock ca 30 meter lägre än den förra masten, och kostnaden beräknas ligga mellan ca 40-50 miljoner kronor.

Sveriges radio drabbades hårt av sabotaget, kanalerna i marknätet “försvann” för boende i närområdet en tid efter händelse. I december 2016 så kvarstod fortfarande störningar på täckningen. Än i dag av början av 2017 är täckningen inte komplett för lokala P4 Sjuhärad.

– Vi får information från P4 Sjuhärad om lyssnare som har problem med mottagningen. Vi har kämpat på för att få till täckningen, just nu ligger den på 97 procent av den ursprungliga täckningen innan haveriet. Det handlar inte om stora områden, Marcus Hartmann.

Totalt drabbades runt 188 000 boende i de åtta kommuner som betjänas av P4 Sjuhärad med störningar eller avbrott i radio och tv-sändningar.

2+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 2 minuter, 25 sekunder

Relaterade fall:

Häglaredsmasten - Intrånget

Länkar:

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Häglaredsmasten – Sabotaget.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

1 Kommentera on "Häglaredsmasten – Sabotaget"

Notify of
avatar
Sortera efter:   nyaste | äldsta | most voted
Erik Gustavsson
Guest
Detta är inte ett sabotage. Det är flera orsaker till varför muttrar kan släppa, såsom resonansfenomen mm, även det att de anlitade entrpr. ibland inte hinner klart eller hinner säkra jobben innan de lämnar arbetsplatsen. Muttrarna dras med moment och säkras på olika sätt, I detta fall har man inte på något sätt utrett vem som arbetat med de olika sektionerna, ej heller hur belastningspåverkan fortplantas genom masten på olika sätt. Idag när allt i stort sett läggs ut, brister kontrollen, vilket blev tydligt när man först nu kollada alla andra master och hittade flera “sabotage” Det blir så när… LÄS MER »
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper