Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Helenafallet

Västra Götaland
 - söndag 14 juni 1992 ( 27 år 5 månader 27 dagar )

Natten till den 14 juni 1992, försvann Helena Andersson, 22 år, efter en utekväll på Stadshotellet i Mariestad. Hon promenerade ensam hem från centrala Mariestad, till Ekudden där hon bodde hos sina föräldrar. Men hon kom aldrig hem. Helenas syster och mamma förstod direkt att något var fel och kontaktade polisen. Dagen efter hittades hennes skor och ringar, hundra meter från föräldrarnas hus, men där slutade också alla spår.

Festen

Både storasystern Ulrika och Helena hade tillfälligt flyttat tillbaka till föräldrahemmet i Mariestad. Tredje systern Gabriella var i Göteborg. Helena hade storslagna planer för framtiden och drömde om att bli lärare. Men först var hon i färd med att upptäcka världen. Helena var redan berest. Och nu hade hon fått sommarjobb på sjukhuset för, att kunna finansiera sina kommande äventyr.

Hon höll på mycket med sin hund och gillade att rida. Hon var en tjej med mycket energi och livsglädje. Hon ville väldigt mycket, sade storasyster Ulrika Andersson. Det skiljde bara ett år mellan systrarna, som var tajta.

Lördagskvällen den 13 juni åkte de till en gemensam kompis, som hade inflyttningsfest i Töreboda, knappt två mil från Mariestad. Festen var lyckad, sällskapet ville aldrig att den skulle ta slut, därför åkte de in till Mariestad där de fortsatte kvällen på stadshotellet. Helena följe med, medans Ulrika bestämde sig däremot för att runda av och åka hem.

Hemvägen

På natten ringde Helena sin syster från hotellet och berättade hur roligt det var. Ulrika sa åt henne, att väcka henne när hon kommer hem, så skulle de dricka te och prata mer. Sedan bad Ulrika henne att ta en taxi hem.

Runt två-tiden på natten valde Helena, att bege sig hemåt från Stadshotellet. Det var en varm sommarnatt. När Helena Andersson syntes till, var hon ensam och gick längst med torget mitt i staden. Senaste iakttagelserna av Helena var vid en uttagsautomat i centrala Mariestad och ett vittne hade sett Helena på Marieholmsbron, och kunde beskriva hennes kläder hon hade på sig denna kväll, med exakthet.

Hon promenerade sedan mot föräldrahemmet, bara drygt ca 1,5 km fågelvägen till Ekudden från hotellet i Mariestad. När hon hade ett hundratal meter kvar, avvek hon förmodligen från en gångväg för, att gena genom ett glest skogsområde, som då fanns från Ekuddenvägen till villaområdet.

En timma senare hördes en kvinna skrika i närheten av Helenas hem. En kvinna som var ute och rastade sin hund hörde ett skrik: “Nej, så får ni inte göra.” Sedan slogs en bildörr igen. Vittnet såg också hur en bil lämnade området där skriket kom ifrån.

Sedan dess är Helena Andersson försvunnen.

Morgonen efter

Ulrika blev aldrig väckt, för Helena kom aldrig hem. När storasystern går in i hennes rum på morgonen därpå, var sängen fortfarande bäddad och lampan tänd. Ulrikas första tanke är att Helena kanske följt med någon kompis hem. Men när timmarna gick och systern fortfarande inte hört av sig, blev hon mer och mer orolig. Så hon satte sig och ringde runt, men ingen visste något.

Senare på dagen kom hennes föräldrar hem från deras sommarställe. När Ulrika berättade, att Helena inte kommit hem, vände mamman i trappen, och åkte ner till polisen med en gång. Ena polisen som hade hund, frågade Ulrika vilken väg hon trodde att Helena hade gått hem, och gick sedan den vägen med hunden.

Upphittade tillhörigheter

Inte långt senare ringde det på familjen Anderssons ytterdörr. De hade hittat Helenas ena sko, bara hundra meter från deras hem. Skon som polismannen hittade, låg intill en upptrampad stig i skogsdungen vid hemmet. Kort därpå hittades också den andra skon, och en bit därifrån påträffades hennes ringar.

På en av de upphittade skorna fanns blodfläckar, vilket enligt polisen talade för att hon hade mördats. Man hade även funnit biologiska spår, som innehöll DNA. På andra sidan gångstigen, alldeles intill en lekplats, hittade polisens utredare även färska däckspår, som säkrades.

Misstänkta

Under de första året hade polisen två huvudmisstänkta. Den ene var en dansk som utpekades falskt av ett vittne, vilket vittnet senare erkände. Han skall senare dömts för mened, för det falska utpekandet. Dansken avskrevs från misstankarna, men fick sitta häktad under tre veckor.
Den andre personen avskrevs också från misstankar. Han satt anhållen under ett par-tre dygn, men åklagaren kunde inte finna bevis som talade emot honom, endast några indicier, och någon häktning blev därför aldrig aktuellt.

Tips

En anonym person ringde till flera polismyndigheter i Syd- och Västsverige, och berättade var kroppen fanns, och grävningarna drogs i gång den 11 oktober 2004. Polisen grävde i ett område på Ekudden i Mariestad, mellan sjukhuset och Vänern. Dessutom hade två likhundar visat förhöjt intresse för platsen. Men ingen kropp hittades, och den här gången visade likhundarna inget intresse för platsen.

Två vittnen hade uppgivit för polisen, att de sett en vit eller en “ljus” bil försvinna från platsen. Polisen utredde ett nytt spår i Helenafallet: En vit bil, som hämtades in och undersöktes.

Den 19 juli 2010 letade polisen efter kroppen på en gård, vars ägare dog under mystiska omständigheter. -Vi grävde i en vedbod, sade Lars Johansson, chef för länskriminalen. Det gick inte, att fastställa vad som orsakade branden, bara att den började inomhus, och efter hans död började folk på bygden att prata.
Gårdsägaren ägde en vit Volvo, och enligt ryktena som började spridas efter hans död, ska bilen ha varit i Mariestad på natten, när Helena Andersson försvann. Tipsen ledde till, att polisen beslagtog Volvon och skickade den för analys till SKL. Flera grannar runt gården ha förhörts. Men den avlidne mannen har aldrig tidigare förekommit i utredningen, och inga spår fanns att finna i bilen och ärendet fick avslutas.

Genom åren har några personer erkänt att de mördat Helena Andersson. Pensionerade kriminalinspektören Pelle Jenvén förklarade att det inte är ovanligt att det vid uppmärksammade utredningar, kommer förvirrade personer till polisen och uppger att de är skyldiga. – Med det räcker inte med ett erkännande, det krävs även stödbevisning. Hittills har inte ett enda trovärdigt erkännanden kommit in.

Inget av de tips som har kommit in under det senaste åren har haft sådant innehåll att läget i utredningen har förändrats.

Efterspel

Tusentals människor deltog i sökandet efter Helena, och polisen lade ner stora resurser för att lösa fallet.

Helena Andersson är ett av de fall, som finns med på Rikskriminalens “cold case”-grupps lista över olösta mord.

Få försvinnanden har fått så stor uppmärksamhet, och lett till en så omfattande brottsmålsutredning som Helenafallet. Det är ett av de fall som inte har fallit i glömska. Helena Andersson-fallet har förblivit ett mysterium.

-Vi har aldrig löst ett så gammalt mord i Sverige, och tiden är inte till fördel, men det ska nog gå, sade Leif GW Persson i juli 2012. Han var övertygad om, att de som mördade Helena fanns i hennes närhet.
-För jag är tämligen ­säker på att de varit två gärningsmän, och att de varit med under kvällen som ­föregick. Att de finns med i utredningsmaterialet är jag hundra procent säker på, sade GW Persson.
Kroppen kan ha dumpats inom en radie på 3 mil. Helena Andersson var en skötsam tjej, och att det skall vara en mördare som kom utifrån, är inget han tror på.

Leif GW Persson har efteråt också kritiserat utredningen flera gånger. Han radar upp fler exempel på ”dumheter och misstag” som begåtts under utredningen. Bland annat missade polisen att de ljusa fläckarna på Helenas skor var blod.– Det var vi, jag och mina medarbetare på Rikskriminalen, som påpekade det där med blodet. Det tog ett år innan Mariestadspolisen testade fläckarna.

Genom en fond som skapades av Helenas vänner, “Helenafonden”, kan tipsare som bidrar till att lösa fallet, få en belöning. I oktober 2004 hade fonden fått in 87.581 kronor på kontot, och Helenas föräldrar lovade att fylla på med pengar så, att en belöning på 100.000 kronor kunde betalats ut.

2+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 7 minuter, 39 sekunder

Fallet är skapat och påbörjat, men vi anser att det inte är tillräckligt fullständigt - Vi arbetar för att färdigställa fallet.

Karta:

Stadshotellet

Stadtshotellet Mariestad Hotel, Nygatan, Mariestad, Sverige

Hotellet där Helena var med sina kompisar.

Ekudden

Ekudden, Mariestad, Sverige

Där Helena bodde med föräldrarna

Inflyttningsfesten

Töreboda, Sverige

Ett vittne ser Helena

Marieholmsbron, Mariestad, Sverige

Länkar:

PDF & Filer:

Polisförhör med vittne som såg den vita bilen
(1,05 MB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Lås upp dokumentet

Du behöver bara klicka på knappen nedan för att visa innehållet

Inbäddad PDF:

Polisförhör med vittnet som hörde kvinnoskrikPolisforhor_vittne_kvinnoskrik

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Helenafallet.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper