Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Madelene ingjuten i betong

Stockholm
 - fredag 6 november 2015 ( 4 år 1 månader 5 dagar )

I november 2015 försvann tvåbarnsmamman Madelene, 29 år, från Kallhäll, norr om Stockholm, spårlöst. Först tre månader senare, i början av februari 2016 hittades hon, död.

Kvinnans kropp hittades ingjuten i ett betongblock, som låg på marken i ett skogsparti i Upplands Väsby. Polisen tvingades anlita extern hjälp för att frakta bort fundamentet från platsen.

Efterlyst

I augusti 2015 hade vice åklagare Katarina Lenter inlett en förundersökning gällande grov kvinnofridskränkning, där Madelene hade gjort anmälan och var målsägande. En man misstänktes att under flera månader, mellan februari och augusti, ha utsatt henne för brott.

Madelene dokumenterade öppet de sista, turbulenta åren av sitt liv i olika kanaler. “Jag lärde känna en livs levande psykopat“, så skrev tvåbarnsmamman om en 34-åring man under 2014. Det blev även denna man som misstänktes för mordet på henne. Det fanns videoklipp där det inte var några smickrande omdömen som Madelene gav den misstänkte mördaren, som hon beskrev som “min så kallade bästa vän” i videon. Hon hade även beskrivit 34-åringens flickvän med förklenande omdömen i videoklippen.

Hon försvann spårlöst efter, att ha tillbringat natten med 34-årige Jocke i hans husbil, som renoverats om till bostad och stod uppställd i ett skogsområde vid E4, i Upplands Väsby.

Han berättade, att hon stått lutad mot vägspärren, betongfundamentet som blockerade infarten, på morgonen och vinkat hejdå till honom när han skulle till jobbet. Petterson hade frågat Madelene, om hon ville ha skjuts. Men hon hade svarat, att det var lugnt. Att hon skulle träffa xxx (ett namn på en man), och att det var sista gången Jocke såg henne. Madelene och mannen brukade träffas några gånger i veckan, ibland mer och ibland mindre.

Madelene sågs senast i livet den 6 november 2015, tidigt på morgonen på Stockholmsvägen, norr om Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby. Sedan slutade alla spår. Hon anmäldes försvunnen och efterlyst i både Sverige och Norge.

Den 15 november fick Madelenes föräldrar fick veta genom en granne till Madelene, att hon var försvunnen. Det var när föräldrarna själva kontaktade Jocke som de fick reda på att hon hade varit med han den dagen hos försvann.

Hittades

Trots polisens ansträngningar och hjälp från Missing People hittades hon inte, men den 8 februari 2016 hittades ett “fynd”, ett betongfundament, i ett skogsområde i Brunnby, bredvid E4 i Upplands Väsby, enligt ett tips till polisen. Missing People hade gått runt och sökt bara några meter från där Madelene låg inkapslad i betongfundamentet. Kroppen hittades inte långt från platsen där hon senast sågs i livet. Betongblocket stod ett 50-tal meter från Petterssons husbil. Enligt uppgift behövdes det användas en mindre grävmaskin för att lyfta upp betongblocket, som innehöll Madelenes ingjutna kropp, upp på ett släp och en fyrhjuling.

Själva gjutningsarbetet med betongen hade troligtvis gjorts på platsen i skogen där kroppen hittades. Betongblocket fraktades till en f d militärbyggnad i Norrtälje, där minst sju tekniker arbetade i ca tre timmar med, att frigöra och bila loss kroppen från betongmassan. När de var klara skickades kroppen vidare till rättsmedicin.

Fem dagar senare, den 8 februari, identifierade och konstaterade polisen, att det var den försvunna Madelene som hittats. Hon mördades troligen samma dag som hon försvann.

Misstänkta

Två personer greps i slutet av februari 2016. En månad senare häktades båda på sannolika skäl i samband med mordet, av kammaråklagare Ewa Tvengström i Attunda tingsrätt. Den ena var Madelenes f d pojkvän, 34 år, grävmaskinisten Jocke Petterson, som greps hos en vän på Värmdö, och hans flickvän tillika sambo i 30-årsåldern.

Mannen var känd sedan tidigare hos polisen. När mannen var 17 år hade han en dokumenterad våldsbenägenhet, då han hade misshandlat skolpersonal och dömts för våld mot tjänsteman. BUP hade fått avbryta sin utredning, då han varit för våldsam för att den skulle kunna genomföras. Socialstyrelsen beslutade att placera honom i ett familjehem. Mannen planerade och sedemera senare dömd för en avancerad, detaljerad mordplan mot föräldrarna i sitt familjehem. Domen blev ett och ett halvårs sluten ungdomsvård för förberedelse till mord och andra mindre brott. Han hade även förekom i andra domar om grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik och snatteri under de tio senaste åren.

Flickvännen förekom under fyra avsnitt i belastningsregistret mellan 2012 och 2015. Hon har tidigare dömds för stöld och snatteri.

Nu misstänktes mannen för mord på Madelene. Och flickvännen misstänktes för grovt skyddande av brottsling, brott mot griftefriden, stöld av en bil samt vapenbrott. Polisen hade hittat en pistol och ammunition i hennes bostad vid en husrannsakan som genomfördes vid gripandet. Hon förnekade kännedom om vapnet. Misstankarna om stöld avseende personbil, som beslagtogs och bogserades bort i anslutning till kvinnans bostad, var för att bilen var stöldanmäld i november 2014, ett år innan Madelene försvann. Utredarna sökte bindande bevis i den misstänkta kvinnans mobil och dator, all mejl och SMS-trafik.

Båda nekade fortsatt till brott.

Den misstänkte mördaren fick genomgå en paragraf 7-undersökning då han häktades den 3 mars. Rättsläkaren bedömde, att mannen var frisk i lagens mening. Därför fanns det ingen anledning, att göra en större psykiatrisk undersökning.

Utredning

Under flera veckor, i samband med Madelens försvinnande, hade det stått en buss parkerad på fyndplatsen, där betongfundamentet hittades. Bussen användes som bostad av den misstänkte 34-åringen. På platsen fanns även en övergiven skottkärra som innehöll cement.

Utredarna hade presenterat bevis mot 34-åringen, genom vittnesuppgifter som hade berättat att han varit och köpt 14 eller 16 säckar betong. Efter gripandet, så fick polisen en adress där det stod tio säckar, som togs i beslag. Han hade hunnit använda tre eller fyra säckar på tomten utanför huset. Betongen hade använts för att gjuta fast en stolpe, där motorcykeln kunde låsas fast. Bredvid trappan fanns det en ramp, som mannen använde när han satt i rullstol. Han använde även rullstolen för avlastning efter en ryggskada med nerver som hamnat i kläm mellan kotor. Om det var samma sorts betong som användes att gjuta in Madelene med, visste han inte, då polisen inte sagt något om det.

Det framkom att den 30-åriga kvinnan kände Madelene, enligt hennes advokat Björn Adolfsson.

Drygt fem månader senare, berättade kammaråklagare Tvengström, som ledde förundersökningen om utredningsläget. -Förundersökningen lever fortfarande. Men det kvarstår en del utredningsåtgärder.

Nedlagd undersökning.

Torsdag den 15 december 2016 blev f d pojkvännen Jocke Pettersson avförd från misstankarna, som riktats mot honom under tio månader. Mordutredningen blev nedlagd, men mannen var fortfarande misstänkt för brott mot griftefriden.

Ena föräldern till den mördade Madelene, är helt övertygad om, att Jocke har någon form av inblick, och att han vet mer än han har berättat. Mannen själv hade sina misstankar och spekulationer, om hur hon kan ha hamnat i betongblocket, vilket han även skrivit ner och lämnat uppgifter om till polisen.

I obduktionsprotokollet framgick det, att det fanns en snara efter runt Madelenes hals. Det talade för att hon blev strypt och kvävd. Men det fanns inga hudavskrapningar inom snörfåran, blödningar i halsens mjukdelar eller skador på tungbenet och struphuvuds brosken. Avsaknaden av dessa skador tyder på, att strypningen var väldigt “mjuk och försiktig”, enligt rättsläkaren.

En annan möjlig dödsorsak var akut amfetaminförgiftning, antingen genom uppsåtlig eller oavsiktlig överdos, Där det sistnämnda inte förklarar snaran, eller varför någon gjutit om henne i betong.

Madelene efterlämnade två små flickor, 6 och 8 år, efter sig.

Mannen och den 30-åriga kvinnan ingår inte längre i ett förhållande. Vänskapen har dock överlevt tiden som misstänkta för mordkomplotten, och de hjälps åt att ta hand om sina hundar.

1+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 7 minuter, 24 sekunder

Fallet är skapat och påbörjat, men vi anser att det inte är tillräckligt fullständigt - Vi arbetar för att färdigställa fallet.

Karta:

Upplands Väsby, Sverige

Brunnby upplands väsby

Stockholmsvägen, Upplands Väsby, Sverige

Kallhäll, Sverige

Tidslinje:

Länkar:

PDF & Filer:

Häktningsprotokoll och belastningsregister
(2,50 MB)
Häktningsframställan Pers 1
(27,76 KB)
Häktningsframställan Pers 2
(27,15 KB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Madelene ingjuten i betong.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper