Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Magnus mördad på sin 25-årsfest

Dalarna
 - lördag 14 maj 2016 ( 2 år 1 månader 6 dagar )

Morgonen efter sin 25-årsfest hittades Bogg Magnus Andersson mördad i sitt hem i fjällidyllen Idre, Dalarna. I hans mobil hittades ett inspelat samtal mellan honom och en man.

Festen

Bogg Magnus Andersson flyttade från hemorten Mora till Idre direkt efter gymnasiet, där han jobbade på Idre Fjäll. Han var utbildad kock. Efter flera års arbete lyckades han bli delägare i en restaurang. I maj 2016 ordnade han stor fest i sin villa, som han köpt några månader tidigare. Både för att fira sin födelsedag och att han lyckats köpa in sig i restaurangen.

Det var en stor dröm som hade gått i uppfyllelse, och han hade köpt ett hus. -Han var jättenöjd och glad, sa hans vän och kollega, krögaren Calle Alvring.

Magnus bjöd in vänner och bekanta på middag i sitt hus. -Det var också en sen födelsedagsfest, han kunde inte fira mitt i säsongen, berättade Calle.

Festligheterna började relativt tidigt under kvällen. Det hade varit bråk redan tidigare under kvällen, med två personer inblandade, som sedan blossade upp igen framåt natten. Gästerna kom och gick under kvällen, och efter midnatt var det inte så många kvar. De flesta var bekanta med varandra sedan tidigare.

Dagen efter

Tidigt på morgon kom en av de kvinnliga gästerna tillbaka till Magnus hem. Hon återvände till huset för att hämta sin handväska. Där mötte hon den misstänkte 29-åringen utanför huset.

Mannen hävdade att Magnus inte var kvar, att han låg och sov. Ett vittne som var med kvinnan såg, att mannen dolde något, som vittnet beskrev som en böjd kniv eller en liten lie. Entrédörren till huset var stängd, men olåst. När kvinnan gick in i huset, följde den misstänkte mannen med in och ställde sig lite längre in i huset framför det rum där 25-åringen senare återfanns.

Kvinnan letade och hittade sin handväska och åkte då hem. Men när hon kom hem upptäckte hon att hennes lägenhetsnycklar var borta och trodde att de ramlat ur hennes väska på festen. Hon återvände till villan en gång till, och det var då hon fann Magnus, död.

Rädd för att mördaren var kvar, sprang hon ut och gömde sig, samtidigt som hon ringde efter den vän som varit med henne till villan tidigare. Paret tog sig sen till en familj, och larmade polisen klockan 06.01.

Polispatrullen

Mannen i huset beordrades över telefon av polisen, att gå in och försäkra sig om, att 25-åringen var död. Närmaste polispatrull i tjänst fanns då ca 15 mil söderut i Mora. Samtidigt kallades Idres polis som då var lediga, in i tjänst och var snabbt på plats.

När patrullen kom till platsen hittade man spår överallt i huset efter festen som hållits på natten. I sovrummet låg Magnus svårt misshandlade kropp. Ett blodigt tygstycke var lindat runt hans huvud. Överallt i rummet fanns blodspår. I huset fanns överdelen till en golvlampa, men lampfoten saknades. Senare misstänkte polisen, att lampfoten kan ha använts som tillhygge vid dödsmisshandeln. Enligt polisens tekniska undersökning misshandlades offret i samband med att han dog.

Gripen

Samma dag greps och anhölls den 29-åringen, från norra Dalarna, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Mannen, vars blod hittades under offrets naglar, nekade till brott och hävdade att han inte varit den sista som varit i huset med offret. Enligt mannen hade en okänd tredje person, iklädd mörka kläder och keps, kommit till Magnus hem, i samband med att han själv lämnat festen.

Åtalet

Den 11 november 2016 lämnade åklagaren in åtalet mot mannen till Mora tingsrätt. Magnus dog av, att ha fått ett stort antal slag i huvudet med någon sorts tillhygge, enligt stämningsansökan. Inget mordvapen hittades. Däremot en trasig lampa, som saknade en rund fot. Lampfoten hittades inte, och saknas forfarande. -Det finns inget som talar emot, att det är den som använts vid mordet, sa åklagaren Gun-Britt Ström. Eventuella motivet till mordet ville hon inte kommentera innan hon höll sin sakframställan.

Rättegång

Förundersökningen var över 600 sidor tjock och innehöll även bl a den ljudfil som polisen säkrat från offrets mobil. Åklagaren Gun-Britt Ström hade en lång rad med vittnen, men ingen som sett själva mordet. Hela åtalet vilade istället på den tekniska undersökningen.

Åklagaren Ström hade bland bevisen utskriften av ett inspelat samtal, där en man sa till Magnus, att han kommer att döda honom. Samtalet spelades in av offrets mobil en kort tid före mordet.

Bogg Magnus Andersson hade en app på mobilen med en inspelningsfunktion som aktiverades när uppringningsfunktionen startade. Kort innan Magnus blev mördad ringde han ett samtal till en annan bekant, som inte svarade. Men mobilen spelade in samtalet mellan Magnus och mannen, som då fanns i samma rum. Samtalet spelades upp i tingsrätten under rättegången.

Inspelningen
– Du ska ha däng din jävel..
– Jag skyddar ju mitt hus..
– Ja men..
– Ja..
– Hus och hus..
– Mitt hus…mitt hus
– Ohh ….satan i helvete….
– Ser ut som du har huvudvärk..
– Eller så…dödar ..dig innan jag går härifrån…
– ..ja..
– …annars kommer du att anmäla mig…
– Okej…ta fick kniven här…här..så
– Ja du kommer ju anmäla mig..
– Ja du kan va säk..
– Ja då måste jag döda dig … om du inte anmäler mig då så …

Åklagaren Gun-Britt hävdade, att det var den misstänkte mannen röst och att han dödshotade Magnus. Denne medgav att det var hans röst som hördes, men hävdade att det inte gick att höra ordentligt vad som sades i samtalet. Den misstänkte mindes dock ingenting av samtalet.

Orsaken var, enligt åklagaren Ström, att offret i ett samtalet med den misstänkte hotat att anmäla honom. Det skulle ha kunnat kosta 29-åringen hans vapenlicens, då han samtidigt väntade på en dom från ett annat misshandelsmål. Ytterligare en anmälan om ny misshandel, den här gången av Bogg Magnus Andersson, skulle utan tvekan riskerat hans vapenlicens. Åklagaren förklarade att den misstänkte begick ett betydligt allvarligare brott för att slippa riskera ytligare en anmälan för misshandel.

Målsägarbiträdet

Utöver fängelse yrkade målsägarbiträdet Erik Söderholm skadestånd till offrets anhöriga. -Döms han för mord, så är han också skadeståndsskyldig till offrets anhöriga, förklarade Söderholm. -Normalt är skadestånd vid mord 50.000 kronor. Men i det här fallet är det frågan om ett brutalt mord med utdraget händelseförlopp. Därför yrkar vi på 75.000 kronor till Magnus mamma, pappa och bror, sade Erik Söderholm.

Den misstänkte mannen hade även ett rivmärke längst ena armen, och andra mindre skador, som den misstänkte inte kunde förklara på ett övertygande sätt.

-Det finns flera anledningar till att DNA fanns. Han undersökte mitt sår på handleden, jag tog tag i honom, när vi var ute på gården och kissade, och han tog tag i mig, när det var tjafs ute på gården, sa 29-åringen i förhör.

Kläder

Åklagaren påstod att den misstänkte mördaren hade gjort sig av med kläderna han hade på festen, då dessa inte hittades och var spårlöst försvunna. Det fanns misstanke om, att det fanns blod på t-shirten. Det hittades bilder på en tröja som mördaren hade på sig den kvällen. En svart t-shirt med svart botten, neonfärger och trycket av bandet Mötley Crüe på bröstet. På ryggen stod det “Girls Girls Girls”, som är från hårdrocksbandets fjärde studioalbum med samma namn.

Mannens advokat, Catarina Wikner, menade attpå ett lättfärdigt sätt hade utredningen och åklagaren avfärdat en ordentlig undersökning av toaletten, där man borde försökt bättre. Det skulle visat att det kunnat finnas en alternativ gärningsman. Wikner påtalade även en rad osäkra och motstridiga uppgifter, som hur skadorna på den misstänkte kan ha uppstått. Det var inte ställt utom all rimlig tvivel, att den misstänkte var skyldig till det brott han anklagats för. Hon godkände också att den misstänkte mannen fick stanna kvar i häktet i väntan på dom, men utan restriktioner.

Många vittnen var kallade till huvudförhandlingen i målet, där mannen fortsatte neka till brott.

Den misstänkte mannen skulle dömas till livstids fängelse, alternativt dråp, hävdade åklagaren i sin slutplädering. Den 29-åriga mannen satt orörlig under hela förhandlingens framställan.

Domen skulle meddelas samma dag.

Friades

Efter avslutad förhandling den 24 november 2016, klockan 15.01 meddelade rätten att den misstänkte försattes på fri fot i väntan på dom. Mora tingsrätt friade mannen från misstankarna, med motiveringen att det inte var ställt utom rimlig tvivel att han begått gärningen.

–Tingsrätten har gjort en korrekt bedömning, att bevisningen inte är tillräcklig. Min klient har från början berättat, att det kom ytterligare en person till huset, en för honom okänd person. Det här är något som man från polisens och åklagarens sida inte brytt sig om att utreda, sa den friade mannens advokat Catharina Wikner.

Den 2 december kom den frikännande domen. Rätten skrev i sin friande dom om ljudinspelningen, “Ljudfilen har bearbetats av polisen och ljudförbättring har skett. Trots detta framstår kvaliteten av den i rätten uppspelade ljudfilen som otydlig i vissa delar och det är därför förenat med vissa svårigheter att urskilja vad som sägs och därmed även att dra några säkra slutsatser av det uppspelade förhöret. Det går inte heller att av inspelningen av samtalet dra någon slutsats om de var ensamma eller om det fanns ytterligare någon person närvarande”.

Överklagan

Den friande domen överklagades av både offrets anhöriga och åklagaren. Första veckan av 2017 fick Svea hovrätt en skrivelse där vice chefsåklagare Gun-Britt Ström meddelade, att polisens förundersökning om mordet på Bogg Magnus Anderson återupptagits. I sin skrivelse till hovrätten flaggade Ström för att hon kommer att lämna in nya bevis samt att nya förhör kommer att genomföras.

– Tingsrätten hade inte prövat väsentliga delar, bl a tidpunkten när den misstänkte senast sågs på brottsplatsen, sa åklagare Ström.

– Jag anser att tingsrätten gjorde en felaktig bedömning av den bevisning som förebringades i målet. Det är ett indiciemål, men samtidigt en indiciekedja som är väldigt stark och robust. Jag tycker dessutom inte att tingsrätten prövade all den bevisning, säger Erik Söderman, familjens juridiska ombud och advokat.

1+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 9 minuter, 46 sekunder

Fallet är skapat och påbörjat, men vi anser att det inte är tillräckligt fullständigt - Vi arbetar för att färdigställa fallet.

Karta:

Magnus Bostad

Blåbärsstigen 7, Idre, Sweden

Platsen för mordet.

Länkar:

PDF & Filer:

Stämningsansökan
(641,84 KB)
Förundersökningsprotokoll
(49,83 MB)
Tilläggsprotokoll 1
(2,18 MB)
Tilläggsprotokoll 2
(7,98 MB)
Tilläggsprotokoll 3
(4,84 MB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Lås upp dokumentet

Du behöver bara klicka på knappen nedan för att visa innehållet

Inbäddad PDF:

TingsrättsdomMora_TR_B_583-16_Dom_2016-12-02

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Magnus mördad på sin 25-årsfest.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper