Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Malin-mysteriet i Göteborg

Västra Götaland
 - lördag 23 juli 1994 ( 25 år 4 månader 18 dagar )

Malin Olsson, 16 år, hittades mördad på Östra kyrkogården i Göteborg 1994 – mordet har sen dess varit en gåta.

Hon åkte från Dals-Ed till Göteborg för, att tillbringa helgen i ett hus i Härryda, ca 25 km utanför Göteborg. Hon och en kompis skulle vakta huset och husägarnas hundar. Redan första kvällen, lördagen den 23 juli 1994, bestämde de sig för, att åka in till Göteborg, med några kompisar till familjen.

Vid midnatt mot lördagen den 24 juli, stannade de på en Shellmack vid Ullevi, för att tanka. Där hade Malin ett gräl med bilföraren. Hon sprang iväg ensam från platsen. Kompisen försökte hitta henne, men lyckades inte.

Några timmar senare var hon död, mördad. Hennes kropp hittades nästa morgon på Östra kyrkogården, några kilometer därifrån. Malin hittades intill en grav. Hon hade blivit strypt. Kroppen var avklädd, och kläderna slängda i ett buskage. Det är inte klarlagt exakt hur Malin hamnade på kyrkogården. Marita Olsson, Malins mamma, var förbryllad över hur Malin hamnat på kyrkogården. Hon undvek alltid kyrkogårdar, särskilt på kvällar. Kyrkogården är ingen plats man går till på natten.

Efter att hon blivit osams med sina vänner, och sprungit ifrån dom, så började hon gå mot de östra delarna av Göteborg. Antagligen försökte hon ta sig dit där hon skulle bodde bo tillfälligt. Det fanns nämligen vittnen, som sett Malin gå genom Stampenområdet, mot öster.

Det fanns ett vittne som såg allting, men som inte stoppade det. Han kunde åtminstone skrikit för, att få stopp på det. I stället spang han hem, och berättade det för sin sambo, som ringde polisen – nästa dag.

Efter att mordet begåtts ska gärningsmannen ha satt sig på en parkbänk på kyrkogården. Där gick han igenom foton i Malins plånbok. Polisen kunde följa mördarens väg ut från kyrkogården och kring närområdet, via de foton han lämnande efter sig på olika platser efter vägen.

Det var en oplanerad gärning som gick över styr, sa polisprofessorn Leif GW Persson. Mordet harde också sexuella förtecken, menade Persson. Det fanns ett tydligt sexuellt motiv.

Malins id-handling hittades ute i Kortedala, flera dagar efteråt. Fotografiet på Malin saknades.
Det tog gärningsmannen med sig, som minnesbild över hur hon såg ut. Det var därför han tog det, sa Persson.

Leif GW Persson var själv på brottsplatsen 48 timmar efter mordet. Han berättade i Veckans brott, SVT, 2016, att han var övertygad om, att mördaren träffat Malin i höjd med Olskrokstorget och erbjödit sig att hjälpa henne hem.

Hans teori byggde på, att mördaren var en cyklist med bra lokalkännedom, och som träffat Malin och tillsammans med henne stannat på kyrkogården. Och att de sedan satte sig ner på en gravkant för att prata. Där ska mannen sedan, enligt Leif GW Persson, ha attackerat och strypt Malin.

Vid brottsplatsundersökningen fotograferade polisen ett hål i sanden i graven intill mordplatsen. Leif GW Persson är övertygad om att det kommer från en cykel som vält. En cykel som Persson menar, är mördarens. Persson säger i Veckans brott, att han följt utredningen genom åren, att det finns en beslagtagen cykel med i utredningen.

“En gåta att fallet inte är löst”

– “Jag ringde till Fallgruppen, som har hand om ouppklarade fall, men det hände inte ett pillekvitt. Det gör mig djävligt störd. När man börjar negligera spaningsuppslag av sådan här dignitet, då är jag inte med längre. Att bevisbördan är problematisk 22 år senare är en annan sak. Tycker det är en gåta, att fallet inte klarats upp”.

Utredarna har kommit och gått i fallet. Flera är i dag pensionerade. I dag är det cold case-gruppen i Göteborg som sköter fallet.

3+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 3 minuter, 33 sekunder

Karta:

Östra kyrkogården, Göteborg, Sverige

Länkar:

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Malin-mysteriet i Göteborg.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper