Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Mordbranden på Muskö – Lena Tigerholm

Stockholm
 - söndag 5 juni 2016 ( 2 år 15 dagar )

10 Januari 2017 - Södertörns tingsrätt meddelar att Rättegång behöver tas om.
Nytt preliminärt förhandlingsdatum i Svea hovrätt, 26-29 juni 2017.

Fastighetsmäklaren Lena Tigerholm, 65 år, ville göra slut med sin nye pojkvän. En sommarkväll i juni 2016 på Muskö i Stockholm skärgård, misstänks samme man ha mördat henne, genom att hällt bensin över henne och tänt på medans hon låg i sängen.

Tvåbarnsmamman Lena Tigerholm arbetade som fastighetsmäklare och bodde i Huddinge utanför Stockholm. Fritidshuset på Muskö i Stockholms skärgård var hennes sommarparadis. Där tillbringade hon mycket tid, både under semestermånaderna och även under veckosluten.

Kärleksrelation

Lena träffade den 64-årige bankmannen. De utvecklade så småningom en kärleksrelation. Hon har beskrivit honom som ”rik och trevlig”. Men även sagt till familjen, att han var ”efterhängsen, obehaglig och jobbig”.

Lena försökte avsluta förhållandet, för hon tyckte bankmannen var obehaglig och jobbig. Hon kände sig som en betjänt till honom. Före mordet åkte Lena till Spanien en vecka tillsammans med en väninna, hon packade ihop alla bankmannens saker och lade på en släpkärra, men han höll sig kvar.

Branden

Den 5 juni 2016, satt Lena, mannen och en anhörig, som var på besök, tillsammans i uterummet i sommarhuset, på Muskö, och åt löjromstoast.

Strax före 23.30 larmades SOS Alarm av en förbipasserande, som hade sett 64-åringe mannen komma springandes, rökskadad och halvnaken.

Räddningstjänsten fick ett larm om skogsbrand vid Bakomviken, Bjurshagslandet. Men när de kom fram påträffade de en man, enbart iförd ett par kalsonger, brandskadad, utanför huset. Första styrkan möttes av ett hus som var helt övertänt och halvt nedbrunnet. Mannen förklarade, att det var hans hus som brann. Sen när nästa styrka kommer fram så sa han, att hans hustru var kvar i det brinnande fritidshuset. Mannen fick föras till sjukhuset för brandskadorna då han var allvarligt brännskadad. Bankmannen fick livshotande skador, bl a händer, halsen och benen.

Hittades död

Huset gick inte att rädda, fritidshuset totalförstördes i branden, Lena hittades död i sommarstugans sovrum. Polisen misstänkte tidigt, att branden var anlagd, och rubricerade fallet som mordbrand, och mannen greps och häktades.
Branden ska ha startat i sovrummet. Lena levde när mannen hällde bensin över henne och tände på.

– Hon dog av kolmonoxidförgiftning och hade inandats rök innan hon avled, berättade Mari Schaub,  målsägandebiträde i målet.

Polisens tekniska undersökning visade, att det fanns bensin på kvinnans kläder. Ett vittne som träffade den åtalade mannen sa att han inte ha berättat till en början och att kvinnan var kvar i huset, samt ha lämnat olika versioner av vad som hänt. Mannen hade också tillgång till en telefon, utan att larma om branden.

Flemingsbergspolisen ändrade senare rubriceringen från mordbrand till mord genom brand. Skillnaden är att mordbrand betyder att någon har anlagt en brand med fara för någons liv och hälsa, eller egendom. Vid ”mord genom brand” har branden anlagts i direkt syfte, att beröva någon livet.

Åtalet

Den 15 juni anhölls 64-åringen, misstänkt för branden, och häktades sedan den 18 juni 2016.

Vid Södertörns tingsrätt åtalades Benny Lindvall den 1 november 2016, för mord genom att ha hällt bensin över Lena och tänt på. Tingsrätten slog fast att det fanns övertygande bevisning mot mannen. Samtidigt hade rätten beslutat att han skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Tingsrätten

Den 17 november 2016 pressades bankmannen i rätten om sina minnesbilder från kvällen och natten på Muskö.

-Jag har minnesförlust i stora delar, har bara fragment av branden, sa han i rätten.

Under den aktuella dagen, den 5 juni, hade paret gått upp tidigt och ätit frukost vid tio. Lena gick till det andra huset och vårstädade. De tillbringade en stor del av dagen med, att klippa och trimma gräset på tomten. På kvällen åt de en snabblagad middag och såg på den fina vyn i glasverandan längst bort mot sjön.

Senare under kvällen fick de besök. Innan de kom, vid kvart i nio, gick mannen till bilen och hämtade jackan, det var inte så jättevarmt. Det var då mobilen ramlat ur, det visste han efteråt, annars kom han inte ihåg så mycket. Tillsammans med det nyanlända sällskapet åt Lena och 64-åringen löjromstoast och drack några glas vin. När gästerna gått hem plockade de av från borden och sedan satte sig i soffan i vardagsrummet.

Åklagaren Åsa Ideström undrade, vad hände sedan?

-Lena pratade om Muskö och att det skulle bli roligt, att ha en stor fest, svarade bankmannen. Stämningen var god mellan dem, tyckte mannen.

Ideström ställde frågan: -Släckte ni ljusen när ni plockade undan?

-Jag kommer inte ihåg. I så fall är det en gissning. Vi borde ha släckt där uppe, men jag kommer inte ihåg, svarade 64-åringen. Bankmannen berättade, att han lade sig i en soffa och slumrade till en stund, när Lena gick in i badrummet för att göra ordning sig för natten.

Plötsligt ska han ha vaknat till och känt röklukt i huset. Han hade först svårt att beskriva var någonstans det brann och i vilken omfattning. -Den är en bit ifrån. Jag känner rök först, jag har svårt att minnas exakt var jag såg det först, sa han, men tillade sedan: -Jag antar från sovrummet. Bankmannen berättade att han beslöt sig lämna fastigheten när eld och rök tagit överhand.

Åklagare Ideström fortsatte pressa vidare och frågade, om det kan ha varit han som tände på i sovrummet. -Jag kan inte tänka mig att jag har gjort det, svarade han. Lena har aldrig gjort mig något. Aldrig. Samtidigt medgav han, att det fanns en tonicflaska med miljöbensin inne i sovrummet, på ett mindre skrivbord, inne i rummet där Lena hittades död. Det var där också som polisen hittade rester av bensin på hennes kläder efter branden. Flaskan kom från Huddinge, det var någon halvliter. Men bankmannen visste inte exakt var den stod. Vad han kom ihåg hade den ställts i sovrummet, men att Lena inte brukade ha bensin i sovrummet.

Kan du helt utesluta att det är du som tänt på? -Ja, svarade mannen.

23 November kom beslut från Södertörns tingsrätt att den misstänkte skulle vara kvar i häktet.

“Tingsrätten har i dag kommit fram till att det föreligger övertygande bevisning om att den tilltalade har begått den i målet åtalade gärningen och har därför beslutat att den tilltalade ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning”.

Huvudförhandling

I december meddelandes det under huvudförhandlingen att den sista avgörande förhandlingsdagen skulle skjutas fram.
Rättspsyk ville göra en noggrannare utredning, orsaken var att oväntade saker har tillstött i utredningen kring den misstänkte bankmannens psykiska tillstånd.

Rättspsyk fick anstånd med att komma in med sina resultat av utredningen. I stället för den 21 december som skulle vara den sista förhandlingsdagen, planerades den till att fortsätta den den 10 januari 2017.

– Rättspsyk ska vidta vissa andra åtgärder, säger mannens försvarare Kerstin Koorti. Jag kan inte säga vad de ska göra, bara att det är en noggrannare undersökning.

Jäv

Det var under den undersökningen i december 2016 som det framkom det att den misstänkte lämnade helt nya uppgifter.
Kerstin Koorti, mannens advokat, begärde att få ställa kompletterande frågor till den mordmisstänkte, då hon ansåg att uppgifter var av avgörande betydelse.

Hon krävde också, att rättens ledamöter skulle bytas ut, då de redan tagit ställning i skuldfrågan.

Den 10 Januari 2017, fattade Södertörns tingsrätt beslutade efter en halvtimmes överläggning i säkerhetssalen, att rättegången skulle tas om från början. Att rättens ledamöter skulle bytas ut, eftersom deras tidigare uppfattningar skulle kunna få påverkan på rättens avgörande.

Under jävsförhandlingen argumenterade åklagare Åsa Ideström för att den misstänktes nya berättelse skulle lämnas utan hänseende, hon ansåg att det inte behöves ställas kompletterande frågor, då han vid flera tillfällen ändrat sin version av vad som hänt.

Beslutet innebar att det behövds hållas nya förhör, och att rättegången sedan skall tas om från början till slut, säger Kerstin Koorti.

Versionen som bankmannen nu har lämnat ingår i förhör från den rättspsykiatriska utredningen och är därmed sekretessbelagd.

0
Läs mer
Ungefärlig lästid: 7 minuter, 44 sekunder

Fallet är skapat och påbörjat, men vi anser att det inte är tillräckligt fullständigt - Vi arbetar för att färdigställa fallet.

Karta:

Muskö, Sverige

Huddinge, Sverige

Länkar:

PDF & Filer:

Förundersökningsprotokoll Aktbil. 46
(20,23 MB)
Förundersökningsprotokoll Aktbil. 47
(1,92 MB)
Tilläggsprotokoll Aktbil. 48
(322,52 KB)
Protokollbilaga Aktbil. 49
(1,28 MB)
Tilläggsprotokoll Aktbil. 50
(1,97 MB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Lås upp dokumentet

Du behöver bara klicka på knappen nedan för att visa innehållet

Inbäddad PDF:

StämningsansökanS_dert_rns_TR_B_8294-16_Aktbil_45

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Mordbranden på Muskö – Lena Tigerholm.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper