Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Mordet på Lottie i Vollsjö

Skåne
 - söndag 2 augusti 2009 ( 10 år 21 dagar )

Lottie, född 1990, hittades den 3 augusti 2009, skjuten till döds och begravd under bråte på familjens gård utanför Vollsjö, Sjöbo kommun i Skåne.

Alla berättade att Lottie var glad och förväntansfull inför framtiden. Lottie hade tagit studenten och var färdigutbildad frisör. Hon ville börja jobba som frisör, och skaffa egen lägenhet. På kvällarna satt 19-åringen som oftast framför datorn, på sitt rum. Så gjorde hon även denna söndagkväll.
Lottie sköts bakifrån, troligen helt utan förvarning. Hon dog efter det andra skottet. Hennes kropp släpades iväg, och gömdes naken i ett förråd på gården. De enda personerna som fanns på gården vid tillfället var mamman, styvpappan och 15-årige brodern.

Greps

Dagen efter mordet, greps hennes 15-åriga lillebror, född 1994. Hennes lillebror dömdes för mordet. Han nekade till mordet och sade, att han fortfarande var oskyldig. Han nekade hela tiden till att han är den som sköt ihjäl sin storasyster med två skott i huvudet, ett i nacken och ett i pannan.

Enligt uppgifter till polisen, så försökte den häktade brodern strypa sin storasyster i början av sommaren. Samtidigt skrev kvinnan om sin rädsla på internet. Hon skrev att hon blivit utsatt för saker, som gjort henne både arg och rädd, men utan att namnge vem som varit elak mot henne. Systerns rädsla fanns även dokumenterad i ett inspelat telefonsamtal.

I rätten berättade bästa väninnan, till den döda kvinnan: -“Hon litade inte på honom, och ville ogärna vara ensam med honom.”

-“Tre oberoende vittnen har berättat, att hon var rädd för honom”, sade åklagare Bengt Åsbäck.

Förundersökning

I förundersökningen framkom det, att det var pojken själv, som hittade sin syster död i ladan, när han och en kompis till systern letade efter. Han hittade henne efter, att ha flyttat på kartonger och en skottkärra. Det är också brodern som hittade ett blodigt örngott på gården, efter att ha tagit sig förbi polisens avspärrningar. Pojken ska ha sagt till en polis på plats, att polisen “går på fel ställen.” Pojken berättade hur han hittade de blodiga sängkläderna. Polisen hade svårt att tro på pojkens berättelse, och hade svårt att “hänga med” i pojkens uppgifter. Han hade även fått använda vapnen, när styvfadern varit med, så han visste hur man skulle handskas med dom.

Under rättegången framkom tydligt, att familjen levt i misär, under många år. Det handlade  bl a om missbruk, familjehem, kränkningar, vanvård, misshandel, styvpappans cancer, pengar som stals, dispyter mellan familjemedlemmar, knytnävsslag, bråk om pengar. En riktig berg-och-dalbana för hela familjen.

-“Lottie och jag planerade i hemlighet att flytta­ hemifrån”, berättade systern, 18 år. Vi stod inte ut hemma sa hon, och berättade utförligt familjens situation och hur barnen tvingats flytta tillbaka när mamman gifte om sig. De hade då bott i olika familjehem i sju år. De trivdes inte på gården, varken med mamman och eller med styvpappan.

Åtalad

Den 23 oktober 2009 åtalades 15-åringen åtalades. Enligt Ystad tingsrätt var det brodern som dödat sin 19-åringa syster Lottie. I tolv veckor satt 15-åringen häktad. Ystads tingsrätt slog fast att pojken har diagnosen ADHD, en grav sådan, även Aspergers syndrom samt låg känslomässigt på en lägre nivå än sin ålder.

En enig rätt beslutade, att pojken skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. Att unga människor genomgår rättspsykiatriska undersökningar är mycket ovanligt. Det röra sig om cirka 20 personer per år, enligt Rättsmedicinalverket.

När han släpptes ur häktet tog de sociala myndigheterna omedelbart hand om honom, och han sattes på ett ungdomshem. Anledningen var, att myndigheterna ansåg, att pojkens ”hälsa och utveckling löper påtaglig risk att skadas om han medges återvända till moderns hem i dagsläget”. Hade pojken visat sig vara frisk hade han kunnat dömas till ungdomsvård, men det bedöms i och med undersökningen vara i princip uteslutet.

Viloplats

I november bråkade familjen om vart mördade Lottie skulle få sin sista viloplats.
Mamman och den äldste sonen ville, att hennes aska skulle spridas i en minneslund. Medan två av barnen ville att hon skulle få en askgravplats, och en platta med hennes namn, födelse- och dödsdatum, som slutade med att Länsstyrelsen fick avgöra saken.

Mars 2010

15-åringen dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Pojken dömdes också till, att betala skadestånd på 50 000 kronor till vart och ett av sina tre syskon, samt till sina båda biologiska föräldrar.

När hans advokat Jörgen Malmunger lämnade in överklagandet till hovrätten, var han inte nådig i sin kritik. Han och 16-åringen, som var 15 år när mordet ägde rum, menade, att polisen bara riktat in sig på lillebrodern från start. Att dom inte undersökt andra tänkbara gärningsmän, detta trots att flera personer befann sig på gården vid mordet, och att familjens bråkiga förhållande var kända.

Det var dock flera saker som talade mot pojken. Lottie hade uttryckt rädsla för sin bror. Det var även han som fann kroppen, trots att den låg väl gömd. På hans kalsonger hittades avtorkat blod, liksom på en handduk, som fanns i hans rum. Blodet kom från hans mördade syster. Och på de pappkartonger, som dolde den gömda kroppen fanns man 16-åringens hand- och fingeravtryck. Han kände med stor sannolikhet till koden till familjens vapenskåp där vapen fanns. Koden, med en siffra fel, fanns uppskriven på väggen i pojkens rum.

Hovrättens beslut.

Klockan 11.00 den 11 juni 2010 kom beslutet, de valde att inte gå på pojkens linje. I ett pressmeddelande skrev Hovrätten, att de ansåg det ställt allt utom rimligt tvivel, att brodern uppsåtligen har berövat sin syster livet med ett salongsgevär. Dådet gav “intryck av en regelrätt avrättning”. Han dömdes tidigare till sluten rättspsykiatrisk vård, och den domen kvarstår.

1+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 5 minuter, 30 sekunder

Karta:

Vollsjö, Sverige

Länkar:

PDF & Filer:

Förundersökningsprotokoll
(23,97 MB)
Brottsplatsundersökning
(60,80 MB)
Bilaga vapen
(45,16 KB)
Bilaga Bloddroppe
(239,60 KB)
Bilaga SKL
(1,77 MB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Lås upp dokumentet

Du behöver bara klicka på knappen nedan för att visa innehållet

Inbäddad PDF:

HovrättsdomVollsjodomarna

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Mordet på Lottie i Vollsjö.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

1 Kommentera on "Mordet på Lottie i Vollsjö"

Notify of
avatar
Sortera efter:   nyaste | äldsta | most voted
Sanninssagare
Member

Tragiskt fall, precis när livet skulle börjat efter utbildningar så tas man av daga.

wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper