Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Regissören Daniel Lind Lagerlöf

Västra Götaland
 - torsdag 6 oktober 2011 ( 8 år 2 månader 5 dagar )

Det var torsdag den 6 oktober 2011, inför inspelningen av TV-serien “Fjällbackamorden – Strandriddaren” av Camilla Läckberg, som mannen hade åkt till Tjur­pannans naturreserv, ca 7,5 km utanför Grebbestad, ca 12 km utanför Tanumshede, i Bohuslän. Tillsammans med två andra filmmedarbetare fotograferade de inför filminspelningen, och gick ut på klipporna på varsitt håll. När de senare skulle samlas, dök mannen inte upp, sedan dess har polisen sökt förgäves.

Daniel Lind Lagerlöf, född 6 februari 1969, var en av Sveriges mest kända filmregissörer, manusförfattare, producent och klippare, med en omfattande produktion av filmer och tv-serier under 1990-2011. Han hade bland annat regisserat Wallander, Johan Falk, Beck och Van Veeteren filmer. Han blev även känd med spelfilmerna “Vägen ut”, “Hans och hennes” och “Miffo” som han gjorde tillsammans med sin fru Malin Lagerlöf, manusförfattare.

Några fynd tillhörande regissören Daniel Lind-Lagerlöf har inte hittats i området. Troligen föll Daniel i vattnet vid de branta klipporna. Händelsen är rubricerad som en försvunnen person. Det innebär, att polisen inte aktivt kommer att söka efter Daniel Lind Lagerlöf, om man inte får in tips från allmänheten.

Daniel

Daniel Magnus Gösta Lind Lagerlöf, ursprungligen Lind, 42 år, född den 6 februari 1969, i Stockholm. Tillsammans med sin fru Malin Lagerlöf, född 1968, hade de tre barn, varav det yngsta barnet bara var några månader gammal. Familjen bodde i Vasastan, Stockholm, och hade en gård på Gotland, och hade nyligen lagt handpenning på ett hus, och de hade en hel del jobbprojekt på gång.

Torsdag den 6 oktober 2011

Daniel hade blivit inkallad för att regissera och förbereda några avsnitt i tv-serien Fjällbackamorden, efter Camilla Läckbergs romaner. Filmen var den andra i serien om Fjällbackamorden.

Det var en blåsig dag. Lagerlöf var ute och rekade platser vid de branta klipporna i Tjurpannans naturreservatet, vid Tanums kommun. Han befann sig med två kollegor vid de branta klipporna. De tre kollegorna gick åt olika håll. När de skulle återsamlas vid bilen saknades Lagerlöf.

En teori var att Daniel troligtvis halkat från klipporna och försvunnit ner i vattnet. Det blåste hård västlig vind och den kuperade terrängen var hal. Området är brant.

Den 10 juli 2001 skedde en dödsolycka på samma ställe, då en norsk 21-årig man trillade ner i vattnet, när han och hans flickvän besökte Tjurpannans naturreservat. De satt på en klippa när en stor våg slog in och sög ut honom i havet. I en kvart såg flickvännen honom kämpa i bränningarna, innan han försvann under ytan. Mannen hittades två veckor senare.

Letade

Efter att Daniels två medarbetarna letat efter honom i 1,5 timme slog de larm. Polisen drog omedelbart i gång en stor sökinsats med dykare, helikopter, båt och hund. Men efter en massiv sökinsats vid de branta och förrädiska klipporna, gav polisen upp sökandet av den kände regissören Lagerlöf. Polisen misstänkte, att han drogs till havs av vågorna.

– Vännerna kunde inte säga så mycket då, de var så chockade. Men de visade var han sågs senast, sade Anders Johansson, boende i området som deltog i sökandet.

Polisen kontaktade tidigt Daniels anhöriga, uppgav Lars Adolfsson vid polisen i Västra Götaland.

För räddningspersonalen blev det en kamp mot klockan. Vädret var mycket besvärligt med kraftiga stormbyar. För varje timme som gick, så minskade chanserna att hitta honom i livet, sa Björ Blixter, pressinformatör vid polisen. Området där Lagerlöf försvann, beskrivs av boende som väldigt farligt och förrädiskt med branta stup, hala klippor och mycket grov sjö när det blåser.

– Det är väldigt lurigt med sjöarna, det kan vara lugnt en stund, men plötsligt kommer en brottsjö, och den vågen är dubbelt så stor som de andra och bara sköljer över en, berättade Anders Johansson. Det har att göra med bristen på skyddande ytterskärgård.

Lördag den 8 oktober 2011

När polisen försökte spåra Daniel Lind Lagerlöfs mobil, gav den inledningsvis signaler till en mast. Men på lördagen tystnade den och påträffades inte.

Nu användes en militärbåt, sjöräddningsenheter, sex hundpatruller, militärer, ett flertal polismän och en polishelikopter i sökandet. Men på kvällen gav de upp hoppet. Även polisen uppgav, att räddningsarbetet hade nått vägs ände.

– Vi har sökt genom hela området. Om han hade funnits där hade vi hittat honom, sa Björ Blixter.

Sökandet upphörde innan det mörknade, vid 17-tiden. Det hade varit svårletat, halt och mycket skrevor. Polisen misstänkte inget brott utan, trodde det rörde sig om en olycka. Anhöriga hölls kontinuerligt informerade. Produktionsbolaget Tre Vänner hade liksom polisen, haft löpande kontakt med Lagerlöfs familj sedan i torsdags. De lade all kraft på att stötta familjen.

– Vi är förtvivlade, oroliga och ledsna. Våra tankar går först och främst till familjen, den är vårt främsta fokus, sa Gilda Romero, pressansvarig på Tre Vänner. – Vi har erbjudit dem krishjälp och all annan hjälp vi kan tänkas bistå med. Hon säger, att man just nu fokuserar på att ta hand om Lind Lagerlöfs familj och filmmedarbetarna, men att Tre Vänner också måste se framåt.

– Så länge ingen är dödförklarad har vi hopp, sade Gilda.

Hittades inte

Kroppen återfanns aldrig. Hypotesen var, att det var en olyckshändelse, möjligen i kombination med sjukdom. Han kan ha drabbats av något, även om det inte funnits indikationer på det. Ingen hade ju inte sett honom slinta och ramla i, men det låg närmast till hands att tro.

Det stod sammanfattat i polisrapporten, november 2011, skriven av inspektören Johan Hilding, Strömstad:

“Det råder mycket hög grad av sannolikhet att Daniel har omkommit. Som ansvarig undersökningsledare är jag övertygad om att Daniel har ramlat, halkat eller spolats i havet och drunknat.”

Skulle det komma fram nya uppgifter återupptas sökandet.

Naturreservatet

– Tjurpannans området är väldigt utsatt, det är oskyddat utanför, det finns ingen skärgård. Hela Skagerrak ligger på. Det blir sjöhävning; stora vågor som slår mot klipporna, säger Roland Olin på Västkuststiftelsen. Det är stiftelsen som sköter om naturreservatet. När det blåser kraftigt blir det sjörök. Fukten i luften lägger sig som en hinna på klipporna, men det syns inte alls för blotta ögat. Sjöröken gör det jättehalt, som såpa. I ett ögonblicks verk kan du då gå omkull och trilla i. Det är ca 35 meter djupt.

En av de bor i området har sagt:  ”Havet kan se relativt lugnt ut. Det kan komma tio små vågor – men plötsligt kommer den elfte, en jättevåg. Jag har sett människor som sprungit för sina liv många gånger. Det är en ondskefull strandremsa. Minns sex personer har försvunnit i vågorna”.

En annan boende har sagt: ”Det är väldigt lurigt med sjöarna, det kan vara lugnt en stund, men plötsligt kommer en brottsjö, och den vågen är dubbelt så stor som de andra och bara sköljer över en.”

Hösten 2011

Det var under hösten 2011, i samband med eftersökningarna av filmregissören Daniel Lind-Lagerlöf, som det hittades kroppsdelar på flera ställen på stranden vid Tjurpannans naturreservat. Man hittade även en vit skjorta. Med hjälp av kroppsdelarna togs en DNA-profil fram på SKL, som sedan jämfördes med saknade personer, som misstänktes ha utsatts för brott. Den sökningen gav dock inget resultat. Det gjorde inte heller sökningen på försvunna personer i Sverige.

Via Interpol skickades DNA-profilen ut i Europa. Och från Interpols DNA-databank fick polisen i Sverige tillslut besked om, att DNA-profilen kunde tillhöra en man som anmälts försvunnen i England. Den teorin bekräftades senare efter, att ha jämförts på Rättsmedicinalverket i Linköping. Kroppsdelarna tillhörde en 90-årig brittisk man som försvann efter en resa, med en färja mellan Oslo och Southampton. Mannens anhöriga underrättades via polisen i England.

Trots ett mycket omfattande sökpådrag, både med dykare och med hund, har sökandet efter Daniel Lind-Lagerlöf hittills varit resultatlöst.

Den 22 augusti 2013

Klockan 17.24 på torsdagen ringdes en anmälan in om, att benrester hittats i vattnet vid Käften, en holme utanför Grebbestad, sade Peter Adlersson, pressinformatör vid polisen i Västra Götaland.

Två snorklare hade hittat benbitar i vattnet. Det var inte särskilt långt bort från där Daniel försvann. Sune Johansson, som var f d chefsåklagare i Uddevalla, och hans dotter gjorde ett makabert fynd på havsbottnen, när de var ute och snorklade i Fjällbackafjorden.

– Vi hittade flera olika skelettdelar och allt tydde p,å att det rörde sig om en människa. Benen hade inte legat så länge i vattnet heller, sa Sune Johansson. Han kontaktade polisen direkt efter fyndet. Som gammal chefsåklagare hade Sune också koll på arbetsgången i utredningsarbetet:

– Det polisen gör nu är först är att säkerställa, att det rör sig om människoben. Sen försöker man ta fram DNA ur benen, sade han.

Hustrun Malin

Manusförfattaren och dramatikern Malin Lagerlöf, hustru till filmregissören Daniel Lind Lagerlöf, skrev en bok om maken Daniels försvinnande 2011. Malins bok heter “Dagbok om ditt försvinnande“, och kom ut fem år efter händelsen, i maj 2016. Det är inte bara en bok om sorg, utan också om kärlek och hopp.

Malins bok är skriven i du-form och som ett samtal med maken. Boken fungerade både som självterapi och som en hjälp, att minnas åren som följde efter försvinnandet.

Sista samtalet

För Malin Lagerlöf är Café Ritorno i Vasastan i Stockholm en symbolisk plats. På trottoaren utanför lokalen pratade hon med sin make, filmaren Daniel Lind Lagerlöf, för sista gången den 6 oktober 2011. Det var ett trivialt telefonsamtal, bara några meningar långt. Hon stod mitt i vardagen i hemkvarteret. Han befann sig i Tjurpannans naturreservat vid Bohusläns kust för, att förbereda inspelningarna av en TV-deckare. De lovade varandra att höras snart igen.

Men så hände något där på klipphällarna. Förmodligen föll han i vattnet och drunknade. Det var i alla fall den teori som polisen utgick från när de två dagar senare avslutade sökinsatsen. Än i dag är det ingen som vet säkert, och kroppen har aldrig återfunnits.

Efter sig lämnade han Malin Lagerlöf, sin hustru och arbetspartner, och deras tre barn. Men barnen och familjen räddade henne, även släkten och vännerna.

 – Det tog ett tag innan jag vågade närma mig det här stället, sa Malin Lagerlöf där hon satt och rörde i en cappuccino på Ritorno. Cafét är en evig påminnelse om livets skörhet. Men med tiden har det också kommit att bli en symbol för förändring.
– Det som är bra med att skriva dagbok, är att man reviderar om saker när man minns dem. Eftersom jag har dagböcker från hela livet, svart på vitt, så kan jag sedan se att “så här var det”, säger Malin.

Tre små barn förlorade sin pappa, och en fru miste sin make. Paret fick 25 år tillsammans med.

Daniel dödförklarades efter några år.

Äldsta barnet började i gymnasiet förra året, 2016. Den yngsta fyllde fem år. Och en ny kärlek finns i Malins liv nu, de är särbo.

År 2017

Det är 6 år sedan Daniel Lind Lagerlöf försvann vid klipporna i Tjurpannans naturreservat. Han skulle fyllt 48 år i år.

 

1+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 10 minuter, 31 sekunder

Fallet är skapat och påbörjat, men vi anser att det inte är tillräckligt fullständigt - Vi arbetar för att färdigställa fallet.

Karta:

Tjurpannans Naturreservat, Sverige

Länkar:

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Regissören Daniel Lind Lagerlöf.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

2 Comments on "Regissören Daniel Lind Lagerlöf"

Notify of
avatar
Sortera efter:   nyaste | äldsta | most voted
Akke Björk
Member

Läskigt att bara försvinna så, måste väl ändå ramlat från någon höjd? eller? Om man ramlar, sugs man verkligen ut så snabbt i havet?

SnusMagnus
Member

Ser ju ganska stort ut på kartan, så antar att de inte ens vet vilket håll han gick?

wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper