Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Sexbunkerläkaren Martin ville ha en livskamrat

Skåne
 - fredag 18 september 2015 ( 4 år 2 månader 24 dagar )

Det var fredagen den 18 september 2015, som den 38-årige läkaren kom in på Norrmalms polisstation på Kungsholmen, i centrala Stockholm, i sällskap med en kvinna. Anledningen var att han och kvinnan åkt till kvinnans lägenhet, men inte kom in. De skulle åkt till lägenheten för att hämta saker, men kom inte in, då polisen hade bytt lås.

Mannen berättade för poliserna att allt var bra, och att de ville ha tillgång till lägenheten. Kvinnan var anmäld försvunnen och polisen hade bytt ut låset. Poliserna som tog emot dom i receptionen anade oråd och tog kvinnan avsides. Då berättade hon den fruktansvärda sanningen. Hur hon drogats och blivit nedsövd och förts från Stockholm till Skåne av mannen. Där hade han låst in henne i en specialbyggd bunker, med tanken att hålla henne där “i flera år” som sin flickvän.

– Jag visste inte vad som skulle hända. Om han skulle tortera mig, döda mig eller våldta mig”, sa kvinnan i förhör.

Läkaren

Läkaren Martin Trenneborg, född 1977 i Lund, växte upp på olika platser i Sverige. Under fyra års tid bodde han även i Florida, USA. Han gjorde sin värnplikt som jägargruppbefäl vid Lapplands fältjägarregemente, med mycket bra betyg. Han var framgångsrik, ordningsam, tränings intresserad, och med goda betyg och vitsord. Mannen beskrevs även som intelligent, men även temperamentsfull, isolerad och tillbakadragen. På en egen sida på nätet skrev läkaren, att han var medlem i Mensa, föreningen för människor med hög IQ.

Efter värnplikten utbildade sig mannen till läkare i Stockholm. Sen följde en AT-tjänst på en ort i Dalarna. Och en period av jobb som läkare på olika platser i landet. Till sist bestämde han sig för, att köpa och flytta till en gård i nordöstskånska Östra Göinge, utanför Kristanstad, i nordöstra Skåne. Under åren arbetade han på fyra olika vårdcentraler i norra Skåne: Vänhem i Hässleholm, Östermalm i Kristianstad samt på vårdcentralen i Sösdala och Vittsjö. Läkaren jobbade som hyrläkare genom sitt eget bolag.

En kollega som jobbat på en av vårdcentralerna, beskrev honom som skicklig och hade bara hört enbart positiva saker. Han verkade vara väl omtyckt av både patienter och kolleger, sade personen.

Fritiden

Vad ingen visste om var, att för att han skulle kunna hantera sitt psykiska illamående; djup depression och känslan av att vara misslyckad, och för att hålla sig sysselsatt på fritiden, så byggde läkaren en specialbyggnad. Han inredde en ljus- och ljudisolerad betongbunker på sin gård, som var försedd med elektroniskt lås och säkerhetsdörrar i metall. Enligt åtalet ska han hållit på och byggt bunkern under åren 2010-2015.

Skatteverket gjorde en kontroll av läkarens bolag, då noterades att mannen åren innan människorovet låtit bli, att redovisa 1,2 miljoner i inkomst. Pengarna ska bl a ha använts till att köpa material till bunkern, och till att täcka omkostnaderna för den utstuderade kidnappningen. Han hade även köpt gummimasker och skaffat falska id-handlingar till sig själv och kvinnan. Bunkerläkarens bolag fick krav på sig, att betala 550.000 kr till Skatteverket.

Mötet den 10 september

På torsdagen fick läkaren kontakt med Isabel Eriksson (fiktivt namn), som vid tiden arbetade som escort, via en annons på internet. Han ringde upp kvinnan och fick hennes adress mitt i centrala Stockholm. Några timmar senare träffades de hemma hos kvinnan och hade sex. Vid mötet dolde läkaren sin riktiga identitet och sa i stället att han var amerikan och pratade engelska.

Dagarna efter första mötet

Fredagen den 11 september återvände läkaren till sitt hem igen. Där ska han sen under två dagar ha förberett bortförandet. Bl a ska han ha preparerat chockladdoppade jordgubbar och juice med sömnmedel och lugnande. Jordgubbarna ska han sedan ha märkt upp, så han såg skillnad på vilka som var preparerade och inte.

Lördag den 12 sepember tog läkaren sin egen bil, med falska registreringsskyltar, och åkte upp till Stockholm igen. Han hade då gjort upp med kvinnan att de skulle gå på en middagsbjudning. Med sig till Stockholm hade han blommor och parfym. Men även de preparerade livsmedlen, venkateter, sprutpump, champagneflaska, rullstol och två gummimasker. 

Hemma hos kvinnan bjöd han henne på champagne och de chokladdoppade jordgubbarna. Kvinnan blev påverkad av narkosmedlen och förlorade medvetandet. Därefter gav han henne ytterligare narkosmedel genom, att sätta in en venkateter på henne. Martin genomförde sedan ett samlag med kvinnan, som var medvetslös. Efter det placerade han den medvetslösa kvinnan i rullstolen och tog med henne ner till bilen.

Söndag den 13 september körde läkaren under natten ner den medvetslösa kvinnan till sitt hem i Skåne. Läkaren ska kontinuerligt ha injicerat kvinnan med midazolam, så hon skulle fortsatt vara medvetslös. Under resan stänger läkaren av kvinnans mobiltelefon, så den inte ska kunna spåras. När de anlände till gården blev kvinnan inlåst i den specialbyggda bunkern.

-“Jag såg ett plåttak och en man, som satt på en stol bredvid mig och bara tittade på mig . Och så såg jag att jag hade en kanyl i armen, som jag hastigt slet bort”, berättade kvinnan.

Han hade tagit flera blodprover, för att se om hon hade några könssjukdomar, eftersom han planerade att ha oskyddad sex med sin nya “flickvän”. Det skulle de ha två eller tre gånger per dag, sade han. Och de skulle sova tillsammans varje natt.  

-Han ville att vi skulle sova ihop. Och det var ju helt fruktansvärt, att sova bredvid någon som hade kidnappat en. Han ville hela tiden ha kroppskontakt, berättade Isabel.

Dagarna efter inlåsningen

Måndagen den 14 september, åkte läkaren till sitt arbete, precis som vanligt, utan att hans kollegor anade något. Där han arbetade som stafettläkare, medans kvinnan var inlåst i bunkern.

På tisdagen den 15 september anmäldes kvinnan som försvunnen. Läkaren åkte till sitt arbete som vanligt, och kvinnan var fortfarande inlåst i bunkern.

Under onsdag den 16 september till torsdag är läkaren i bunkern under natten tillsammans kvinnan och ligger tillsammans i sängen med henne, men utan sex.

Torsdag den 17 september tog Läkaren ensam bilen upp till Stockholm igen för, att hämta saker från kvinnans lägenhet. Men när han kom dit upptäckte han, att det satt en lapp dörren, där det stod att kvinnan var polisanmäld försvunnen och, att polisen bytt lås på ytterdörren. Då insåg läkaren, att kvinnan var eftersökt.

Under Fredag den 18 september återvände läkaren till gården igen. Han hämtade kvinnan och åkte sedan tillsammans med henne tillbaka Stockholm igen. Dom skulle tillsammans hämta ut hennes lägenhetsnycklar, så de kunde hämta lite personliga saker till kvinnan. Hon skulle själv berätta för polisen, att hon var välbehållen. Läkaren var beväpnad med pistol. De kom fram vid tiotiden på kvällen till Norrmalms polisstation i Stockholm. Polisen bestämde sig för, att förhöra kvinnan i enrum. Det var då hon berättade om den pågående kidnappningen, att hon blivit drogad och att hon varit inlåst i en bunker. Läkaren greps och anhölls misstänkt för kidnappning.

Rättegången

Rättegången startade den 25 januari 2016, mot läkaren vid Stockholms tingsrätt. Parallellt pågick ytterligare en förundersökning mot mannen. Enligt åtalet och uppgifter ur polisens förundersökning var bortförandet minutiös förberett och planerat noggrant i varje detalj. Mellan 2010, när läkaren köpte gården, och innan den 12 september 2015, då han hämtade kvinnan, byggde han en träbyggnad i anslutning till bostaden. Träbyggnaden såg utifrån ut som en maskinhall, och var bl a försedd med en skendörr och var försedd med dubbla väggar.

I byggnaden byggde läkaren en bunker. Den var konstruerad av betongblock och plåt, på gjutet cementgolv. Den var ljud- och ljusisolerad och försedd med dubbla säkerhetsdörrar med flerdubbla låskolvar och elektroniska kodlås. Det fanns tre bankvalvs dörrar och en inhängnad rast gård, och en ofärdig byggnad med cementsäckar. Han hade tänkt kidnappa två kvinnor till.

När polisen gjorde en husrannsakan hittades ritningarna i en lösenordsskyddad dator, och läkarens anteckningar där han ventilerat sina egna tankar kring möblering av bunkern. I läkarens dator hittade polisen bl a, ett kontrakt med ett antal regler och villkor, som var avsedda för personer som skulle hållas fångna i bunkern. Det stod att kontraktet var på tio år, och fången skulle bl a ställa upp på sex, pierca naveln, raka könshåret samt ställa upp på att bli filmad och fotograferad.

Mitt under rättegången gjorde polisen en ny razzia hemma hos bunkerläkaren. Bland beslagen fanns ett flertal trosor, bh:ar och andra damunderkläder.

Under rättegången yrkade åklagaren på, att bunkern skulle rivas. Men då kravet riktades mot Martin Trenneborg själv avslogs denna begäran. Fastigheten ägdes nämligen av Trenneborgs företag. Resultatet blev, att Trenneborg fick behålla sin sexbunker.

Tingsrättsdom

Domen den 23 februari 2016, dömde Stockholms tingsrätt den 38-årige läkaren Martin Trenneborg till tio års fängelse för människorov och skadestånd till kvinnan med 148.345 kr.

 -Jag tyckte själv, att straffvärdet låg någonstans runt 12-15 år, om han bara skulle dömts för människorov. Nu valde tingsrätten tio år, och det var också en väldigt sträng påföljd, sa åklagare Peter Claeson. Tingsrätten slog fast, att läkarens syfte med, att hålla kvinnan i den ljud- och ljudisolerade bunkern var, att senare tvinga henne “till tjänst som flickvän och framtida sexpartner”.

Kvinnans målsägarbiträde Jens Högströms, likt kvinnans, spontana reaktion, var att domen var lite av en besvikelse. Dels för att Martin friades från våldtäkt, men även för att straffet var så lågt.

“Läkaren lider av en psykisk störning, men inte så allvarlig, att det varit aktuellt med rättspsykiatrisk vård. Den är inte heller så allvarlig, att den ska påverka straffets längd”, ansåg tingsrätten. “Det här är någon typ av beteendeavvikelse, som betecknats som psykisk störning, men som inte är en allvar psykisk störning, sa Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri.

Kvinnan, men även åklagarsidan överklagade domen.

Hovrätten

På torsdagen, klockan 11 den 28 april 2016, kom domen, Svea hovrätt sänkte straffet, delvis pga att Trenneborg kan “antas bli avskedad eller bli uppsagd från sin anställning”, bli av med sin läkarlegitimation i och med domen. Domen blev åtta års fängelse för människorov, även ett skadestånd på 180.000 kronor till den utsatta kvinnan. Självklart blev läkaren glad för att det blev en sänkning, men inte nöjd med påföljdens längd. 

Martin Trenneborg dömdes inte för olaga frihetsberövande, utan människorov. “Straffskalan är fängelse lägst fyra och högst arton år eller på livstid. Livstidsstraffet är dock tänkt främst för de situationer då gärningsmannen har avsett att ta livet av sitt offer”. Han dömdes inte heller i hovrätten för den i åtalet påstådda grova våldtäkten, som han stod åtalad för.

Bunkern fick han behålla – men han tvingades betala en avgift, eftersom bunkern var ett svartbygge.

Läkarens försvarsadvokat ansåg att hovrätten ändå satt straffet för högt, och överklagade domen till Högsta domstol, men utan lycka.
Högsta domstolen prövade inte domen mot Bunkerläkaren Martin Trenneborg. Hovrättens dom på åtta års fängelse stod fast.

Martin sitter på Tidaholmsbunkern och är fängelsekamrat till bl a Anders Eklund. Kidnapparen har placerats i den högsta säkerhetsklassningen. Risk för återfall i brott är klart förhöjd, skrev Kriminalvården. Martin har börjat med yoga. Han är inte läkare längre. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd återkallade hans legitimation.

Kvinnan

Kvinnan slutade direkt med eskort när hon kom hem, och fick skyddad identitet. Isabel Eriksson intervjuades av den norske programledaren Fredrik Skavlan. Programmet sändes av SVT1 den 14 januari 2017. Det var första gången hon trädde fram och blev intervjuad sedan händelsen hösten 2015.

Isabel fick frågor som bl a: -“Upplever du att han var svängig i humöret”? Och hon svarade: -“Ja. En dag kom han in med en pistol och ville att jag skulle skjuta honom. Men jag kände att jag inte skulle kunna skjuta någon. Sen på fredagen kom han in en gång till med pistol, och ville att jag skulle skjuta honom”. -Förklarade han varför? undrade Skavlan.

Isabel svarade: -“På fredagen säger han, att han inte skulle klara av att sitta i fängelse, så därför ville han att jag skulle skjuta honom. Men det visade sig, att pistolen inte var riktigt. Det var ett test för att testa mina intentioner. Det var en väldig tur att jag inte tryckte av pistolen.” Kvinnan berättade för Skavlan, att läkaren hade ett stort behov av närhet. “En absurd situation”, sa hon om hela händelsen. Kvinnan har skrivit en bok om tiden i bunkern och tiden efteråt.

Internationell press har kallat läkaren för Sveriges Josef Fritzl.

Huset till Salu

Bunkerläkarens fastighet lades ut till försäljning i december 2016. I Januari 2017 hade ett 20-tal intressenter var och tittat på huset. I Mars var det en handfull intressenter kvar, men ännu inte sålt. Utgångsbudet var 825.000, och beskrevs som “naturskönt kulturlandskap med skogen inpå knutarna”.

Byggår: 1909. Antal rum: Fyra rum. Bredvid bostaden finns stall, förrådsmöjligheter och höloft. Intill detta ett vedförråd. Maskinhallen är cirka 160 kvadratmeter. Finns även garage och rum med minikök och wc. Boarea/Tomtarea: 60/3 320 kvadratmeter. I köpet ingår all lös egendom på fastigheten.

1+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 12 minuter, 32 sekunder

Karta:

Östra Göinge, Sverige

Norrmalm, Stockholm, Sverige

Länkar:

PDF & Filer:

Tingsrättsdom
(881,99 KB)
Tilläggsprotokoll
(50,65 MB)
Förundersökningsprotokoll - Del 1
(37,96 MB)
Förundersökningsprotokoll - Del 2
(17,44 MB)
Förundersökningsprotokoll - Del 3
(7,58 MB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Lås upp dokumentet

Du behöver bara klicka på knappen nedan för att visa innehållet

Inbäddad PDF:

HovrättsdomSvea_HR_B_2175-16_Dom_2016-04-28

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Sexbunkerläkaren Martin ville ha en livskamrat.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper