Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Skelleftebon som drev Sveriges största narkotikaliga

Norrbotten Västerbotten
 - tisdag 24 februari 2015 ( 4 år 9 månader 18 dagar )

Den 24 februari 2015 slog polisen till, mot sex män från Skellefteå och en från Pajala. Gärningsmännen, mellan 26 och 31 år gamla, var tidigare ostraffade.

Det visade sig vara Sveriges hittills största knarkhärva, när det gäller misstänkta överlåtelser via internet. Polisen kunde dokumentera mer än 4 500 överlåtelser av cannabis, hasch, LSD och ecstasy, som hade gjorts från sommaren 2012 och fram till februari 2015.

Spaning

Försäljningen hade skett via Darknet, där minst sex marknadsplatser kunnat fastslagits i utredningsarbetet, enligt åklagarna. Tre av marknadsplatserna på Darknet var Silk Road, Evolution och Agora. Darknet beskrivs som en dold del av internet, som består av tusentals sajter.

Allt efter en längre tids omfattande spaningsarbete och med hjälp av hemlig avlyssning av telefoner och bilar (mikrofoner hade placerats i fordonen). Delar av beslaget som gjordes i samband med husrannsakan fanns på flera platser, som tex i ödehuset som låg i en by utanför Skellefteå. Man säkrade allt från knark till uppgifter från hårddiskar, sms och chattkonversationer. Ett 70-tal poliser medverkade i det stora tillslaget.

Det första tillslaget gjordes mot den misstänkta 26-åringens bostad klockan 16.37, den 24 februari 2015. Och när klockan slog 19.48 hade den samordnade insatsen med poliser från både Norr- och Västerbotten gjort fler tillslag och sex gripanden runtom Skellefteå, men även på andra platser.

Senare avförs två män från utredningen – samtidigt som en man från Pajala och en man från Kiruna häktas, misstänkta för grovt narkotikabrott.

Narkotikahanteringen

Omsättningen bedöms ha uppgått till cirka 2,7 miljoner kronor, alltså en väldigt stor narkotikahantering det rörde sig om, där det mesta av knarket kom från Holland. Den totala mängden hasch och cannabis var över 25 kilo, samt 1,2 kilo MDMA (ecstasy) och tusentals ”trippar” med LSD som togs beslag. Man hade också sålt en typ av cannabis-fudge, som var en stor del i hur detta upptäcktes. Hanteringen och hela upplägget hade varit väldigt sofistikerat, allt från försäljningsplatser till hanteringen av paketeringen. Det var som vilken internetförsäljning som helst, men det här handlade om narkotika.

Åtal

De sex misstänkta åtalades för att på olika sätt ha varit delaktiga i grov brottslig verksamheten. Tre män betraktades som “målvakter”, som tagit emot narkotikan från utlandet. En åtalades för medhjälp till narkotikabrott. Sen fanns även “huvudmannen” samt ytterligare en person som tillsammans med denne, också haft en ledande roll.

Åtalet väcktes den 9 juli 2015, som var 14 sidor lång, själva förundersökningen omfattades av över 4.000 sidor.

“Huvudmannen”, 26-åringen, ”Alexandrus” – det alias som användes vid försäljningarna, dömdes till tio års fängelse för grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling samt att betala drygt 1,3 miljoner kronor till staten. Det är vad som utgjorde vinsten för narkotikaförsäljningen – den summa som blev kvar, när utlägg för inköpen hade dragits bort från de 2,7 miljoner kronor, som man enligt åtalet har inbringat.

Verksamheten

Tingsrätten i Skellefteå skrev om 26-åringens roll och varför han dömdes till det långa fängelsestraffet:

Givetvis tas hänsyn till, att gärningarna avsett överlåtelser och innehav av mycket stora mängder narkotika, samt att det omfattat ett mycket stort antal överlåtelser vilket varit ägnat att leda till omfattande spridning av narkotika.

Spridningen har skett såväl inom Sverige som internationellt. Det har inte skett någon kontroll av vilka personer eller vilken ålder de haft, dett har inte minst framgått av förhören med de köpare som har hållits i målet.

26-åringen är den som styrt verksamheten. Gärningarna har begåtts i syfte, att generera vinster till personerna bakom försäljningen och vinsterna synes också ha varit betydande. Försäljningen har pågått under drygt två och ett halvt års tid vilket är en i sammanhanget mycket lång tid.

Försäljningen under säljarnamnet “Alexandrus” har skett hela tiden på ett professionellt sätt med mycket god service, och man har arbetat med, att hålla ett förhållandevis brett sortiment.

Till det hör vidare att man skyddat verksamheten med ett rigoröst säkerhetssystem, som omgärdat datorer, kommunikationer och de delaktigas personernas arbete. Slutligen ska beaktas, att gärningarna innefattat smuggling av narkotika till Sverige.”

Dömdes

“Huvudmannens” närmaste medhjälpare, 27-årigen, var den som bl a skötte en stor del av postandet av försändelserna. Han fick tillgång till mobiltelefoner, kontokort och tillträde till 26-åringens lägenhet, och ombads även fixa målvakter. Det var även 27-åringen som kontaktade 31-åringen, och frågade om det fanns något ödehus att hyra eller köpa. Han dömdes till fem års fängelse för grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott samt medhjälp till grovt narkotikabrott. Men enligt tingsrätten var straffvärdet sex års fängelse. Han fick dock s.k “straffrabatt” på ett år p g a, att han på olika sätt lämnat uppgifter som fört utredningen vidare.

Tingsrätten menade ändå, att 27-åringens roll i utredningen visade, att det i många avseenden skulle “beaktas samma omständigheter som vad beträffat 26-åringen.” Det skulle givetvis beaktas, att han varit fullt delaktig under en något kortare tid. Hans insats hade varit avgörande för att bedriva verksamheten, men han hade inte haft en ledande eller drivande roll.” Tingsrätten menade därför, att 27-åringen skulle dömas till sex års. Men han fick alltså straffsänkning till fem års fängelse, då han varit behjälplig i utredningarna.

Målvakter

Trion från Norrbotten, de utpekade “målvakterna” dömdes till:

26-årig man: Tre års fängelse för grovt narkotikabrott.
27-årig man: Två års fängelse för grovt narkotikabrott.
28-årig man: Ett års fängelse för narkotikabrott.

Ingen av de tre “målvakterna” hade godkänt, att hämta ut mer än ett kilo narkotika i taget.

Den sjätte inblandade, den 31-årige Skellefteåbo, som åtalades för medhjälp till grovt narkotikabrott, och den som ska ha hyrt ut ödehuset, från våren 2014 fram till polisens tillslag den 24 februari 2015, dök aldrig upp till huvudförhandlingen, som var den 15 juni 2015. Han blev häktad i sin frånvaro 25 juli 2015. Rättegången mot honom skulle därför komma att hållas till hösten-16.

Ödehus

Han hade hyrt ut ödehuset för 13.000kr per månad och fick även en engångssumma på 27.000kr. I ödehuset fann man vid tillslaget tex i frysskåpet plastlådor, som innehöll marijuana samt något som liknade fudge gjorda i kakor. Det framkom senare, att kakorna innehöll hasch. Och enligt polisrapporten: “Ovanför spisfläkten satt en lapp med recept för, att baka fudge samt en digitalvåg.”

Fler fynd gjordes på övervåningen. Det var här man paketerade narkotikan, som man sedan sände i olika försändelser, till olika länder i världen. Där fanns bl a plastpåsar med ecstasy, kuvert i olika storlekar, digitalvåg, två vakumförpackningsmaskiner, flera gummihandskar (för att inte fingeravtryck skulle finnas på någonting) och folieinpackad marijuana. Polisen tog allt i beslag.

Flydde

31-åringen hade flytt upp till fjällen någonstans mellan Arvidsjaur och Arjeplog, och levt i tält och gjort inbrott för, att få tag på förnödenheter. Efter några veckor återvände han till Skellefteå igen. Där blev han igenkänd och snabbt gripen. Då han var häktad, så kunde man snabbt boka in en veckas rättegång i Skellefteå. I rättegången redogjorde åklagaren Norberg i två timmar om verksamheten, och sedan kom frågorna till 31-åringen. Han dömdes till skyddstillsyn för medhjälp till grovt narkotikabrott.

1+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 6 minuter, 51 sekunder

Karta:

Pajala, Sverige

Skellefteå, Sverige

Länkar:

PDF & Filer:

FUP Huvudprotokoll
(67,01 MB)
Tilläggsprotokoll 1 Kontrollerade försändelser
(60,23 MB)
Tilläggsprotokoll 2 HRA
(10,83 MB)
Tilläggsprotokoll 3 Sammanställning Evolution/Agora
(9,97 MB)
Tilläggsprotokoll 4
(45,49 MB)
Tilläggsprotokoll 6 Fjällboda
(51,42 MB)
Tilläggsprotokoll 5
(407,35 KB)
Tilläggsprotokoll 7 PM
(31,80 MB)
Tilläggsprotokoll 8 Förhör Misstänka
(5,98 MB)
Tilläggsprotokoll 9 Analyser
(1,18 MB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Lås upp dokumentet

Du behöver bara klicka på knappen nedan för att visa innehållet

Inbäddad PDF:

Tingsrättsdom (Deldom)20150702domB216-15

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Skelleftebon som drev Sveriges största narkotikaliga.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

1 Kommentera on "Skelleftebon som drev Sveriges största narkotikaliga"

Notify of
avatar
Sortera efter:   nyaste | äldsta | most voted
Rååååger
Guest

johannes Malmquist och simon johdet var ju inte de skarpaste knivarna i lådan. Johdet var så lat att han inte la försändelserna i olika postlådor, nää ner med alla i samma låda. Farbror Polisen tackade och tog emot. Pappskallar. Nu blir det 8 år (6år) och 6 år (4,5år).

wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper