Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Styckmordet på Lovisa Lindh

Örebro
 - onsdag 18 juni 2014 ( 5 år 5 månader 3 dagar )

Ryttarinnan, Jonna Henningsson, bytte sitt liv på landet, med eget hus och häst utanför Kumla. Mot en cell på Hinsebergsfängelset, bland Sveriges farligaste kvinnor. Hon hade mördat och styckat sin kärleksrival, en 22-åring kvinna, Lovisa Lindh.

År 1989 föddes Jonna, som den sista i raden av fyra syskon. Hon växte upp i lilla Fellingsbro, i södra delen av Lindesbergs kommun, Örebro län. Hästintresset kom tidigt, hon var passionerad, och väldigt duktig på att hantera hästar, vilket var det stora fritidsintresset.

I början av 2000-talet flyttade Jonna till den ort i Småland, där hennes mamma hade bosatt sig efter skilsmässan, Hon kom bra överens med mammans nya sambo. Men hade även en fortsatt bra kontakt med sin pappa. På orten träffade hon en jämnårig kille, som hon var tillsammans med under många år, från nionde klass och under gymnasietiden.

Den 6 juni 2008 tog hästtjejen studenten från naturvetenskapliga programmet på gymnasiet, med toppbetyg, likt det från nionde klass. Senare läste hon upp naturkunskap och biologi på Komvux. Allt för, att kunna realisera sin dröm om, att bli läkare eller veterinär. Hon blir godkänd i båda ämnena.

I början av 2010 flyttade Jonna från Småland och mamman, tillbaka till Fellingsbro och pappan. Det tog även slut med pojkvännen, som hon haft under skoltiden. Enligt styvfadern, så hade ungdomarna haft ett fint förhållande, och att ”det var många tårar” när det tog slut. Efter en kort tid hos sin pappa flyttar hon till en egen lägenhet i Frövi, i Lindesbergs kommun, Örebro län, några mil från hemorten.

Det var där hon träffade en ny, lite yngre man, på företaget som de båda jobbade på.
Han var hennes livs största kärlek, hon blev våldsamt kär, han var som en drog för henne. De inledde de ett stormigt förhållande, som varade så fram till mordet. Paret flyttade först ihop i Jonnas lägenhet i Frövi, för att senare flytta in till Kumla.
Året efter, 2013, köpte hon och sambon ett hus tillsammans i Kumla. Men redan från början var förhållandet oroligt. Några månader efter husköpet gjorde dom slut, paret fortsatte ändå bo ihop i huset, ända fram till mordet.

Mannen berättade i polisförhör, att han försökte göra slut flera gånger. Men hon vägrade godta det. Hon var inte den typen som accepterade ett nej. Det var som, att hon försökte behålla mig till varje pris, berättade han för polisen. Vid några tillfällen försökte han lämna henne, men han orkade inte stå emot, utan återvände till henne.

Svartsjuka

De hade träffats i lite mer än ett år. Men efter ett tag slutade de träffas, mannen gjorde slut, han träffade istället en 22-årig ny kvinna. Nu mådde ryttarinnan mycket dåligt. Hon visade nu hur svartsjuk hon kunde vara, hon var alldeles utom sig. Det blev mycket gap och skrik från henne. Hästtjejen hotade med att ta livet av sig. Hon försökte även få omgivningens sympatier, hon ljög om en operation, som egentligen handlade om att hon skurit sig själv och sedan sytt igen såret på egen hand. När sedan mannen krävde tillbaka sina nycklar till lägenheten, så rasade allt för ryttarinnan.

Det var jobbigt att hon var så svartsjuk, berättade sambon i ett förhör. Men bråken hade aldrig lett till något handgemäng och sambon beskrev även Jonna som snäll och gullig. Inte en chans, att hon kunde skada någon, sade sambon. Så sambon blev precis lika chockad som alla andra, när han fick reda på vad hon hade gjort.

Förberedelser

Efter uppbrottet med pojkvännen, googlade hästtjejen på internet bl a hur man mördade, styckade och plastade in sitt mordoffer. Hon hade gjort ordsökningar på bl a: “Lättaste sättet att döda någon”, “döda killens ex”, “döda någon”, “hyra hitman”, “åka dit för mord utan kropp”, “injicera alkohol”, “injicera theralen”, “slå med hammare”, “hoppa framför tåg” och obduktion vid självmord”. Jonna hade även sökt efter “lite tips inför ett mord” och “vad är bästa sättet att döda någon” på internet forumet Flashback.

Hon hade lagt en hammare, förskärare, kanyler och preparerade injektionssprutor med sömnmedel, i en Ikea-kasse. Sömnpreparatet hade hon tagit från sitt jobb som personlig assistent. I bilen låg även en flaska Absolut Karnival vodka.

Kombinationen av svartsjuka och ärrad kärlek, gentemot en 22-årig kvinna, kärleksrivalen, fick hästtjejen att sätta en lömsk och blodig plan i verket.

Morddagen

Det var tidigt på morgonen, två dagar innan midsommarafton, strax före klockan sex den 18 juni 2014, kom Jonna med sin bil till sin ex-pojkväns lägenhet i Askersund,  Örebro län, i södra Närke. Hon parkerade bilen på behörigt avstånd och gick sedan in i trapphuset. Hon visste, att f d pojkvännen inte var hemma, då han jobbade förmiddagsskift, på samma arbetsplats som henne.

Hästtjejen gick upp för trapporna och ringde på dörren. Ex-pojkvännens nya flickvännen, Lovisa Lindh öppnade dörren. Flickvännen hade inte en chans, när Jonna anföll henne. Hon slog kärleksrivalen rakt i huvudet med hammaren. Hästtjejen matade på med hammaren mot huvudet. Sen högg hon 22-åringen rakt i nacken, ett flertal gånger, med en medhavd preparerad spruta fylld med sömnmedel och vodka, i syfte att spruta in hela innehållet i hennes kropp. Tanken var att få henne att somna och vara tyst, men det fungerade inte.

Efter det drogs 22-åringen in igenom hallen och vidare in till badrummet. Lovisa gjorde visst motstånd och skrek. Jonna fick tag på en handduk och försökte få tyst på Lovisas skrik med den. Men det fungerade inte heller. Sen fick ryttarinnan tag på sin medhavda förskärare och knivhögg rivalen i halsen och ansiktets nedre del upprepade gånger. Men kniven var för slö, tyckte hon, det fungerade inte heller.

Därefter gick ryttarinnan ut ur badrummet, och ut till vardagsrummet och hämtade ex-pojkvännens jaktkniv. Hon återvände till badrummet igen och fortsatte att utdela hugg mot Lovisas hals och ansiktets nedre del. Efter att hon huggit i Lovisas kropp blev det tyst.

Styckade kroppen

Ryttarinnan lämnade lägenheten och gick iskallt ner till sin bil, och körde tillbaka till Fellingsbro. Där hämtade hon en såg, en fogsvans och några Ikea-påsar i ett utomhusförråd. Sen körde hon tillbaka till Askersund, ca en timmes bilfärd, och gick in i expojkvännens lägenheten igen. Hon återvände till badrummet, där hon slutförde sitt “jobb”.

Med hjälp av verktygen hade Jonna totalt avskilt överkroppen i förhållande till bålen. Hon fortsatte vidare med såg och kniv och totalt avskilde höger och vänster ben från bålen. Sen lade hon alla kroppsdelarna i stora plastkassar, och bar ner dem och placerade dem i personbilen som hon parkerat i anslutning till porten till huset på Gårdsjögatan 6 A. Hon körde därefter bort bilen med kroppsdelarna och ställde den på en parkering i anslutning till Gårdsjögatan. Hon återvände sedan till lägenheten för att städa med mopp, disktrasa och spolade rent med duschen.

Vid 14-tiden flyttade hon bilen med Lovisas kroppsdelar, till en annan parkering i Askersund. Därefter åkte hon med ett annat fordon till sitt jobb i Kumla, ca 30 minuters bilfärd. Slutligen vid 19-tiden åkte hon ut till Hällabrottet, ett naturreservat, i Kumla kommun, där hon gömde kroppsdelarna på olika platser.

Ryttarinnan hade även lämnat en sista hälsning, ett handskrivet kärleksbrev kvar på kanten på en byrå i hallen, till ex-pojkvännen.

Polisförhör

Redan samma kväll  den 18 Juni 2014 ringer Jonna polisens larmcentral. Hon uppger att hon varit delaktig i ett triangeldrama och hamnat i bråk med sin kärleksrival, Lovisa.
Hon uppgav att Lovisa skall ha hotat och stuckit Jonna med en kniv, innan hon själv fick tag på kniven och stuckit tillbaka. Jonna säger att hon sedan flyr i panik och är nu orolig för vad som hänt Lovisa.

På polishuset i Örebro den 19 juni, tillsammans med dåvarande advokat Sofia Nordkvist, erkände Jonna att det var hon som utdelat knivhuggen, som ledde till Lovisa Lindhs död.

Den 24 juni, sex dagar efter mordet, inleddes polisförhöret med hästtjejen, då hon mer ingående berättade om triangeldramat som slutade i mord.

25-åringen var extremt lugn och någon egentlig ånger visade hon inte, skrev polismannen senare i sin rapport. Det var helt enkelt meningen att den andra kvinnan skulle dö. Kvinnan var inte bra för mannen, som 25-åringen älskade.

Senare kom hon, att ändra sin berättelse och sade, att hon bara ville skrämmas.

Örebro tingsrätt

Den 19 november 2014, dömdes Jonna Henningsson, 25, till 16 års fängelse av Örebro tingsrätt, för att ha mördat och styckat sin kärleksrival.

Den rättspsykiska undersökningen visade, att hon inte hade någon allvarlig psykisk störning.

Domen överklagades av Jonnas advokat, Johan Eriksson, som företrädde henne i målet. Han ansåg inte, att det rörde sig om ett planlagt mord. Eriksson hade yrkat på, att kvinnan skulle dömas för grov misshandel och brott mot griftefrid.
Jonna förnekade att hon gjort sig skyldig till mord, då hon inte hade någon avsikt att döda, men medgav misshandel, vållande till annans död och brott mot griftefriden.

Åklagaren Lars Duberg delade inte tingsrättens bedömning, att det inte var planerat. Han hade presenterat material, som visade på att mordet var planerat. Åklagaren yrkade även på en skärpning av straffet till livstids fängelse.

Göta hovrätt

Den 18 mars 2015 skärpte Göta hovrätt tingsrättens dom, och dömde ryttarinnan till lagens strängaste straff – livstids fängelse.

Hovrätten hävdade, att ”mordet som Jonna Henningsson ska dömas för utfördes med direkt uppsåt och föregicks av planering från hennes sida. Jonna Henningsson tog helt oprovocerat livet av N.N. på ett synnerligen brutalt sätt. Händelseförloppet när N.N. dödades var utdraget i tiden samt innebar ett svårt lidande och dödsångest för henne.

Vidare hade Göta hovrätt beaktat ”att gärningsmannen efter mordet skymfligt behandlade offrets kropp med syfte att försvåra polisens utredning. Varken det som har kommit fram om gärningsmannens psykiska tillstånd eller gärningsmannens kontakter med polisen efter mordet är tillräckligt för att påverka valet av påföljd eller straffets längd.

Överklagan

-“Jag är mycket besviken”, sa Jonnas advokat, Johan Eriksson. Domen kommer att överklagas till Högsta domstolen, vi ska begära prövningstillstånd.

Han ville, att HD skulle pröva uppsåtfrågan, för att vägleda underrätterna, att Högsta domstolen skulle pröva hur frivillig angivelse skulle beaktas och att kvinnan medverkat i polisens utredning.

Högsta domstolen

I April 2015, så kom HDs beslut, de valde att inte pröva styckmordet, utan avslog prövningstillståndet, då det inte framkom något skäl för att pröva målet. Hovrättens dom på livstids fängelse för mord stod fast.

 

3+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 10 minuter, 7 sekunder

Fallet är skapat och påbörjat, men vi anser att det inte är tillräckligt fullständigt - Vi arbetar för att färdigställa fallet.

Karta:

Fellingsbro, Lindesberg, Sverige

Gårdsjögatan 6A, Askersund, Sverige

Frövi, Lindesberg, Sverige

Kumla, Örebro län, Sverige

Hällabrottet, Kumla, Sverige

Länkar:

PDF & Filer:

Stämningsansökan
(1,26 MB)
Dagboksblad
(24,40 KB)
Tingsrättsdom
(309,56 KB)
HD Beslut
(299,04 KB)
Förundersökningsprotokoll
(62,51 MB)
Förundersökningsprotokoll Bilaga 1
(3,03 MB)
Förundersökningsprotokoll Bilaga 2
(3,69 MB)
Förundersökningsprotokoll Bilaga 3
(28,23 MB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Lås upp dokumentet

Du behöver bara klicka på knappen nedan för att visa innehållet

Inbäddad PDF:

HovrättsdomHR_Dom_Mord_Lovisa_Lindh

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Styckmordet på Lovisa Lindh.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

2 Comments on "Styckmordet på Lovisa Lindh"

Notify of
avatar
Sortera efter:   nyaste | äldsta | most voted
anci
Guest

Jonna och Jonas var inte sambos, Jonna bodde ihop med en fd kille. Jonna och Jonas arbetade inte på samma företag.

Danne
Guest

Så himla mycket faktafel i texten!!

wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper