Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Susanne beställde mord

Stockholm

Susanne Stark Karlsson, 37 beställde mordet på sin sambo 26 mars 1996, och blev därmed den första kvinnan i Sveriges moderna tid, som dömdes till livstids fängelse.

Hon anlitade tre torpeder för, att ta livet av sin sambo. Strax före mordet såg hon till att sambon, Miguel Pampin, fick i sig sömnmedel.

Misshandel

Susanne hade under flera år misshandlats av sin man. Och paret var dessutom osams om vem som hade rätt till en stor summa försäkringspengar (175 000 kronor) efter en husbrand, som skulle betalas ut i slutet av 1996. Kvinnan hade, enligt åklagaren, planerat mordet under en längre tid.

Miguel somnade djupt i parets dubbelsäng. Susanne ringde efter de tre torpeder som kom till huset, och hjälpte till att utföra mordet där en av gärningsmännen var den som utdelade de dödande slagen.

Först slog han minst fyra slag med yxan i bakhuvudet på Miguel, och sedan högg han ytterligare sex gånger i ryggen. Susanne stod hela tiden i sovrummet och tittade på, samtidigt i rummet intill låg deras två barn och sov.

Efteråt hjälptes alla åt att tvätta bort blod från väggar och golv. Miguels kropp lades i plastsäckar och fraktades bort i bil, innan liket dumpades under en gran vid Angskär på Rådmansö, i Norrtälje kommun. På tomten eldade Susanne upp de blodiga sängbottnarna för, att röja undan alla bevis.

Fynd

Miguel anmäldes försvunnen.

På eftermiddagen den 11 maj slog vakthavande i Norrtäljepolisen larm.
En familj ringde under sin promenad i skogen och berättade att de hade sett en död människa i en svart plastsäck, ungefär 25 meter från den gamla Spillersbodavägen, en liten grusväg mellan Norrtälje och Kapellskärs hamn. Plastsäcken var delvis täckt med granris.

Misstanke

Två månader senare, klockan 13.25 den 25 maj 1996, delgavs hon misstanke för mord.

Åklagaren fattade snabbt misstankar mot Susanne. Flera personer kunde vittna i rättegången om att de kände till Susannes planer på att mörda sin man. De tekniska undersökningarna av brottsplatsen fällde henne, och hon dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse.

Även torpeden, Ruslan Wabnik, (Mariusz Strandå), 25 år, dömdes till livs tids fängelse av Norrtälje tingsrätt. Han ansökte senare om ändring i sin dom, beslutet kom 2009, men nekades.

Ansökan

Efter ca tio år och nio månader på anstalt på bl a på Hinseberg, utanför Örebro, 2007, yrkade hon i en ansökan till Örebros tingsrätt, att rätten skulle tidsbestämma hennes livsstraff till 18 år, då Susanne skött sin tid på anstalten. Hon hade genomfört 143 permissioner utan anmärkning, skött sig exemplariskt i fängelset, och har tre barn som väntar på henne utanför fängelsemurarna, där hon drömmer om att jobba som kock.

Örebro tingsrätt ansåg, att hennes brott var synnerligen grymt och bestialiskt, därav att någon tidsbestämning inte kunde komma i fråga. Straffvärdet var helt enkelt för högt i jämförelse med den tid hon avtjänat. Man vägde också in det faktum, att Susanne under tiden i fängelset gift sig, med en tungt kriminell och livstidsdömd man. Det kunde försvåra hennes återanpassning till ett normalt liv och risken för, att hon skulle återfalla i brottslighet gick inte att utesluta.

Man ställde sig också starkt frågandes till, om hon hade bearbetat sitt brott tillräckligt. Susanne Karlsson sa i förhören, att hon inte har några minnesbilder från mordet. Något som tingsrätten ansåg tydde på att hon inte hade tillräcklig mental förmåga, att dra nödvändig lärdom av sitt kriminella handlande.

Barn

Susannes tre barn blev fosterhemsplacerade. Sitt tredje barn fick hon under tiden i fängelset, tillsammans med en man, som också sitter inlåst på livstid.

Tidsbestämt

Susanne fick sitt straff omvandlat 2008 till tidsbestämt på 21 år, med villkorlig frigivning efter 14 år. Kvinnan är i skrivande stund fri utanför murarna.

3+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 3 minuter, 33 sekunder

Fallet är skapat och påbörjat, men vi anser att det inte är tillräckligt fullständigt - Vi arbetar för att färdigställa fallet.

Karta:

Norrtälje, Sverige

Länkar:

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Susanne beställde mord.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper