Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Swefilmer – Sveriges största streamingsida

Halland
 - tisdag 9 april 2013 ( 6 år 7 månader 12 dagar )

15 Maj 2017 Varbergs tingsrätt meddelar dom i ärendet.

Två män misstänkta för att ligga bakom Swefilmer ska ha tjänat över 14 miljoner kronor på piratstreamingsajten.

Sedan starten 2011 har Swefilmer utan tillstånd erbjudit strömmad film, där personerna bakom sajten enligt åtalet tjänat pengar bland annat genom att sälja annonsplatser. Åtalet omfattar totalt 1 432 filmer, som har gjorts tillgängliga på swefilmer.com.

Utredningen mot de båda männen startade 9e april 2013 med en anmälan från Rättighetsalliansen. Den utpekade huvudmannen bakom den populära strömningssajten, en 25-åring, var häktad i sin frånvaro ca ett halvår innan han greps i januari 2016 i Tyskland. Han överlämnades under våren 2016 till Sverige. De två åtalade är, 22-åringen – Ola Johansson från Kungsbacka och 25-åringen – Alisan Biber, 25-åringen är också misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Den misstänkte huvudmannen, 25-åringen, ska enligt åtalet bland annat ha haft hand om annonseringen på sidan och övervakat driften och innehållet på webbplatsen. Även den andre åtalade mannen, en 22-åring, ska på olika sätt ha varit inblandad i driften. 25-åringen ska ha tjänat minst 14 miljoner kronor på sajten, en summa som åklagaren kräver ska förverkas och tillfalla staten.
Motsvarande summa för 22-åringen är betydligt mindre, 34 700 kronor. Huvudmannen, 25-åringen var bosatt i Tyskland, men verkar vara uppvuxen i Sverige. Han är dock turkisk medborgare och varken svensk eller tysk medborgare.

Inkomsterna har 25-åringen i huvudsak fått genom att ha ingått avtal med annonsföretaget Wi Get Media AB, till företaget anvisat egna bankkonton för insättning i den turkiska banken Akbank, tillåtit insättningar samt förvarat pengar på kontona. Han har även omsatt delar av beloppen genom konsumtion. Allt med syfte att dölja att pengarna härrört från brott. Biber har också mottagit betalningar via WyWallet och PayPal. 25-åringen skall inte sagt ett ljud under förhören.

Rättegång

Rättegången skulle ha inletts i juni 2016, men sköts  upp i avvaktan på en dom i EU-domstolen.

Bland målsägande finns filmbolag och TV-bolag, Yellow Birds,AB Svensk Filmindustri, Buena Vista, Filmlance Noble Entertainment AB, Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB, Nordisk Film A/S, Fox Paramount Home Entertainment AB, Walt Disney Company Nordic AB, och Warner Bros Entertainment Sverige AB. Alla av Rättighetsalliansen Europa AB.

Dessa bolag kräver enbart skadestånd för en film, av alla filmer som förekommit på siten, Henrik Pontén på Rättighetsalliansen, motiverar detta med:

– Det blir ett så pass högt belopp så vi tycker att det räcker i det här skedet.
Vi har all rätt att kräva för samtliga filmer med de har ju sannolikt inga pengar. Skulle de ha det kommer vi att kräva skadestånd för samtliga filmer och då blir det ett högre belopp.


Dom

Den 15 maj 2017 kom domen för de två män som misstänkt ligga bakom Swefilmer.

Mannen hemmahörande i Kungsbacka, döms för brott mot upphovsrättslagen till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.
Huvudmannen som bor i Tyskland, döms för brott mot upphovsrättslagen och grovt penningtvättsbrott till fängelse i 3 år skriver.

Tingsrätten ogillar dock Nordisk Films skadeståndstalan eftersom det inte är bevisat att filmen “Johan Falk – Kodnamn Lisa” fanns tillgänglig på Swefilmer.com under den tidsperiod som omfattas av åtalet.
Rättighetsalliansen har bara kunnat visa att filmen “Johan Falk – Kodnamn Lisa” funnits tillgänglig den 19 mars 2013.

I sin dom skriver tingsrätten att de finner det klarlagt att länkningen på Swefilmer.se, inneburit en överföring av verken till allmänheten och därmed utgjort att brott mot upphovsrätten med det uppenbara syftet att tjäna pengar.
Åklagaren bevisade detta med de belopp som hemsidan genererat i framför allt annonsintäkter, genom rad olika transaktioner mellan Paypal-konton, privata bankkonton och konton tillhörandes vänner och familj. Annan bevisning som tingsrätten stöder sig emot är också att ip-adresser, e-post och loggar på till exempel Skype har kunnat knytas till både 26-åringen och 23-åringen.

Huvudmannen döms för brott mot upphovsrätten samt för grovt penningbrott. Dessutom kommer 14 miljoner kronor förverkas från mannens konto.
Den yngre mannen från Kungsbacka, döms för fyra brott mot upphovsrätten. Alltså betydligt färre än hans vän som dömdes i 1 044 fall.

Överklagan 6 Juni 2017

Huvudmannen överklagar tingsrättens domen till hovrätten. Enligt mannen har han inte gjort sig skyldig till brott och vill därför bli friad.

Mannens advokat väljer också att överklaga tingsrättens beslut att halvera hans ersättningsanspråk, han begär nu att få 1,5 miljoner kronor för sitt arbete.

De båda männen klarade sig undan det skadestånd som ett filmbolag krävt av männen på 10 miljoner kronor. Ett beslut som Rättighetsalliansen nu i sin tur överklagar.

 

Swefilmers skapare uttalar sig i video

 

1+
Läs mer
Ungefärlig lästid: 4 minuter, 21 sekunder

Fallet är skapat och påbörjat, men vi anser att det inte är tillräckligt fullständigt - Vi arbetar för att färdigställa fallet.

Länkar:

PDF & Filer:

Förundersökningsprotokoll
(68,70 MB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Lås upp dokumentet

Du behöver bara klicka på knappen nedan för att visa innehållet

Inbäddad PDF:

Dagboksblad Tingsrätten 2016Varbergs_TR_B_1463-15_Dagboksblad_2016-06-17

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Swefilmer – Sveriges största streamingsida.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper