Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Swepiracy – Åsa-Nisse filmen

Östergötland
 - tisdag 29 januari 2013 ( 6 år 4 månader 17 dagar )

Trots Antipiratbyråns uppmaningar om att stänga ned sin verksamhet stod Swepiracy på sig och vidtog åtgärder för att skydda sig, så som att flytta deras servrar till Holland.
I februari 2012 gjorde holländsk polis ett tillslag mot torrentsajten Swepiracys servrar. Kort därefter greps en man från Östergötland misstänkt för att ha drivit trackern.

Parterna möttes i Norrköpings tingsrätt, men det blev inga långvariga förhandlingar. Fallet sköts upp efter att åklagarsidan blivit tvungen att lägga till ny skriftlig bevisning i sista stund – och efter att Rättighetsalliansen lämnat in ett skadeståndskrav på nästan 25 miljoner kronor.

Det pågick två parallella mål mot mannen. Ett brottsmål, och ett skådeståndsmål som drevs av Rättighetsalliansen på uppdrag av produktionsbolaget Nordisk Film. I skadeståndsmålet ville Rättighetsalliansen ha 24,9 miljoner kronor i ersättning för att mannen möjliggjort att filmen Åsa-Nisse: Wälkom to Knohult fildelats. Deras krav byggde på bland annat utebliven vinst, marknadsstörning och en hypotetisk licensavgift. Något som från enligt försvaret helt saknade förankring, där också tingsrätten ansåg att beräkningarna för skadeståndet inte sågs vara att se som rimliga.

Dom

Rättighetsalliansen hade krävt 25 miljoner i skadestånd för den olagliga spridningen av Åsa-Nisse: Wälkom to Knohult. När domen mot Swepiracy kom stod det klart att de fick nöja sig med 1.3 miljoner.

Fildelningsärendet pågick i ca 4 år, där mannen som sedan 2012 varit misstänkt för att ligga bakom torrentsajten Swepiracy, dömdes i Norrköpings tingsrätt till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst. Mannen skulle också betala sammanlagt 1,7 miljoner i skadestånd.

Mannens försvarare advokat Per E Samuelsson uttalade sig:

– Jag har varit i kontakt med min klient och vi kommer att överklaga både skuldfrågan och skadeståndsfrågan. Han tycker att tingsrätten hamnar för högt med skadeståndet. I skuldfrågan säger han att han saknade uppsåt och yrkar på att frikännas. Vi yrkar också på att skadeståndsfrågan ska ogillas.

0
Läs mer
Ungefärlig lästid: 1 minut, 51 sekunder

Karta:

Norrköping, Sverige

PDF & Filer:

Förundersökningsprotokoll 1
(39,46 MB)
Förundersökningsprotokoll 2
(98,01 MB)
Du är inte inloggad och kan därför inte ladda ner i beta-versionen.

Teorier:

Tyvärr finns det inte en teori om Swepiracy – Åsa-Nisse filmen.

Skriv en egen teori ⌄
Du är inte inloggad och kan därför inte skriva en teori i beta-versionen.

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper