Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

Helix – Sveriges säkraste vårdbyggnad

Helix är en vårdbyggnad i kvarteret Kromosomen, i Huddinge kommun, där det bedrivs rättspsykiatrisk utredningsverksamhet av Rättsmedicinalverket samt rättspsykiatrisk vård.

Byggnaden är specialritad för Rättsmedicinalverket och Rättspsykiatri Vård Stockholm, Sektion syd, där BSK Arkitekter blev vinnare efter en internationell arkitekttävling som anordnades av fastighetsförvaltaren och byggherren Locum.

Projektet föregicks av en gedigen planering, där nära 3 500 människor var involverade. Under byggtiden hade ingen obehörig fått vistas på byggområdet eller se bygghandlingarna, fram tills i december 2012, då verksamheten flyttade in i lokalerna.

Helix har i den första utbyggnadsetappen en yta på 17 000 kvadratmeter och ligger på en tomt om ca 15,7 hektar. Fullt utbyggd blir anläggningens yta cirka 30 000 kvadratmeter exklusive utomhusytor.

Komplett vårdkedja, tillika säkerhet

Största fokus var på att skapa en så säker anläggning som möjligt, vad gäller att ta sig in och ut. Resultatet är en säkerhet som är på samma nivå som ett fängelse, där området omringas av elstaket, revirstängsel, 6 meter hög betong mur, och driftsäkrast med UPS, åskskydd, metalldetektorer och kamera övervakning.

Faciliteten tillhandahåller en komplett rättspsykiatrisk vårdkedja, från utredning till öppenvård.
72st rättspsykiatriska vårdplatser för personer med allvarlig psykisk störning, där det i många fall begåtts grova våldsbrott, som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde.
20 platser för rättspsykiatriska utredningar, som drivs av Rättsmedicinalverket.

Rutiner för intagna med utredningar

För en intagen med fulla restriktioner som kommer in, så placeras man i ett särskilt rum med särskilda krav.

Personal är alltid närvarande när intagna vistas på rastgården, de intagna går ner i grupp via trappa och tas emot av personal. Högriskintagna får vänta till sist och slussas sedan en och en nedför trappan.
Intagna som har restriktioner och där åklagare inte medgivit vistelse i gemensamhet, får en särskild promenadtid och vistas då ensamma på rastgården.

Om en intagen har restriktioner men har tillåtelse att ringa vissa personer, ringer personalen upp för att förvissa sig om att samtalet går till rätt person. Samma rutin gäller vid samtal till advokat och myndigheter. Det är inte tillåtet för intagna att använda egna mobiltelefoner eller datorer på avdelningen.

Inne på anläggningen tillbringar den intagne den mesta tiden med att prata med ett rättspsykiatriskt team. Det består av en specialist i rättspsykiatri, en forensisk socialutredare, en psykolog, en kontaktperson samt avdelningens egen personal.

Psykologen kartlägger personens psykiska funktioner, gör tester och bedömer dennes personlighet. Personalen på avdelningen beskriver hur den intagnes beteende är just där och då.

Utredningen berör till viss del personens bakgrund, men där utredningens huvuduppgift är att se hur beteendet var vid tillfället för brottet, hur den undersökte ser på det.

Den rättspsykiatriska undersökningsavdelningen har också en särskild högsäkerhetsavdelning med två bostadsrum, ett gemensamhetsutrymme och anslutande rastgård. Inredningen i bostadsrummen är likvärdig med övriga bostadsrum på avdelningen. Högsäkerhetsavdelningen är lokaliserad till en annan del av fastigheten.

 

Har du, eller någon du känner varit ämne för rättspsykiatrisk vård, kontakta gärna oss och dela med dig av era erfarenheter.

 

Andra sidor att besöka:
Locums Kundtidning nr 4 2012
Helix – Helande miljö mot grova våldsbrott

BSK Arkitekter
Wikipedia
Inspektion av Riksdagen 2013

0

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper