Ny här? Läs Krimfalls Exempelfall...

RPU och § 7-undersökningar

När domstolar anser att en brottsmisstänkt persons psykiska tillstånd bör undersökas begär den oftast en paragraf 7-undersökning som ett första steg. Främst för att bedöma om det finns behov av att gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning (RPU), som är en mer omfattande utredning.

Paragraf 7-undersökning

§ 7-undersökningen är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt där domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. undersökningen är till för att utreda om en allvarlig psykisk störning (APS) möjligtvis kan föreligga hos gärningspersonen vid tiden för brottet och/eller om personen har behov av rättspsykiatrisk vård.
Ungefär 1 300 paragraf 7-undersökningar genomförs varje år, där cirka 500 av dessa leder vidare till en RPU.

Rättspsykiatrisk undersökning (RPU)

Omkring 500 personer genomgår och undersöka varje  av ett team som består av rättspsykiatriker, psykolog, forensisk socialutredare och vårdpersonal. Undersökningen tar normalt sätt fyra till sex veckor att genomföra, inklusive skrivtid samt expediering.

Över 95 procent av dem som genomgår en RPU bedöms ha någon form av psykisk störning. Men knappt hälften av fallen anses denna störning som så allvarlig att rekommendationen blir rättspsykiatrisk vård.

För att en rättspsykiatrisk undersökning över huvud taget skall bli aktuell, måste den som skall undersökas vara misstänkt eller åtalad för brott, och det måste pågå en förundersökning eller rättslig process. Det finns inga närmare regler om i vilka situationer man bör utföra en rättspsykiatrisk undersökning, utom att det måste vara ett brott där domstolen bedömer att påföljden inte kan stanna vid böter.

 

Läs mer:
Rättsmedicinalverket – Rättspsykiatrisk undersökning
Rättsmedicinalverket – Paragraf 7-undersökning
Sveriges läkarförbund – Grundläggande Rättspsykiatri
Wikipedia – Rättspsykiatrisk undersökning

0

Kommentera

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
Dela

Dela

Dela sidan med dina vänner!

Hoppa till verktygsfältet
Creeper